Κυριακή 21 Απριλίου 2013
ΑΠΩΛΕΙΕΣ 10% ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Γιατί πέφτει η τιμή του πετρελαίου
Εκτός από τον χρυσό, στα «νύχια» των αρκούδων απειλεί να παγιδευτεί και ο μαύρος χρυσός; Το πετρέλαιο κινήθηκε μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας» στο πρώτο τρίμηνο του έτους, λάμποντας... διά της απουσίας του από το πάρτι των χρηματιστηρίων. Το τελευταίο διάστημα δέχεται ισχυρές πιέσεις, με αποτέλεσμα να έχει υποχωρήσει κατά 10% από την αρχή του μήνα. Το μπρεντ έχασε την περασμένη Τετάρτη το ψυχολογικό «φράγμα» των 100 δολαρίων/βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2012, εξέλιξη που επισφράγισε ένα σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων με απώλειες 8%. Οι τιμές ανέκαμψαν στο τέλος της εβδομάδας, ωστόσο, πολλοί αναλυτές έκαναν λόγο για αναμενόμενη τεχνική αντίδραση μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις που είχαν προηγηθεί κι η οποία δεν ανατρέπει το αρνητικό σκηνικό για το μαύρο χρυσό, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δικαιολογούν περαιτέρω πτώση του πετρελαίου το επόμενο διάστημα:
Πρώτον, οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας (που συνεπάγεται μειωμένη ζήτηση για πρώτες ύλες) που εντάθηκαν μετά την είδηση ότι η κινεζική «ατμομηχανή» κατέβασε ταχύτητα το α' τρίμηνο, με ρυθμούς αύξησης κατώτερους του αναμενόμενου. Ήδη πριν την εξέλιξη αυτή, τόσο το καρτέλ των πετρεαλαιοπαραγωγών χωρών ΟΠΕΚ όσο και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) είχαν αναθεωρήσει πτωτικά τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια ζήτηση μαύρου χρυσού, με καταλύτη την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της Ευρωζώνης. Ανησυχητικές ενδείξεις για την ζήτηση έρχονται και από τις ΗΠΑ, καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο κίνησης τον τελευταίο μήνα διαμορφώθηκε στα 8,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μειωμένη κατά 3,3% από την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Δεύτερον, το κλείσιμο long θέσεων στο πετρέλαιο από μεγάλους «παίκτες» όπως τα hedge funds, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης απομάκρυνσης από την αγορά εμπορευμάτων, εν μέσω προβλέψεων ότι ο ανοδικός κύκλος διαρκείας (γνωστός ως commodity supercycle) κλείνει.
Τρίτον, η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου, εν πολλοίς λόγω του ενεργειακού «μπουμ» που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ χάρη στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου (shale gas). Εκτιμάται ότι η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έχει αυξηθεί στα 7,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος από 6,5 εκατ. το 2012.
ΟΠΕΚ
Με αυτά τα δεδομένα δεν προξενεί έκπληξη που οι παράγοντες της αγοράς χαμηλώνουν τον πήχυ των προβλέψεων για τον μαύρο χρυσό. Ενδεικτικά, η Bank of America Merill Lynch πιθανολογεί περαιτέρω πτώση της τιμής του μπρεντ στα 95 δολ./βαρέλι βραχυπρόθεσμα, ενώ η Paramount Options «βλέπει» το μπεντ στα 90 δολάρια και το αμερικανικό αργό (που διαπραγματευόταν χθες στα 88 δολ./βαρέλι) στα 77 δολ./βαρέλι. Η βουτιά των τιμών του πετρελαίου δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τον ΟΠΕΚ και ήδη ορισμένες χώρες (όπως το Ιράν) στέλνουν μηνύματα στις αγορές για πιθανή μείωση της παραγωγής εάν διατηρηθεί η πτωτική τάση. Στον αντίποδα, η εξέλιξη είναι άκρως ευπρόσδεκτη για τις καταναλώτριες χώρες, αφού περιορίζει τις πληθωριστικές τάσεις και ενισχύει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Λαλέλα Χρυσανθοπούλου
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου