Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Τι απάντησε η Fed το 1941 όταν της πρότειναν φορολόγηση των καταθέσεων... - Επικαλέστηκε βασικές αρχές οικονομίας που «αγνόησαν» οι Ευρωπαίοι την Παρασκευή




Μπορεί ορισμένοι Ευρωπαίοι να υπεραμύνονται της απόφασης του Eurogroup να επιβάλει haircut στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, ωστόσο, μία περίπτωση του παρελθόντος μας δίνει απαντήσεις γιατί αυτή η πρακτική είναι κατά 100% λάθος, παρά τα περί αντιθέτου επιχειρήματα.
Η απάντηση έρχεται από το 1941 και πιο συγκεκριμένα από τη Federal Reserve, η οποία είχε απαντήσει σε ένα αίτημα της πολιτικής ηγεσίας περί φορολόγησης των καταθέσεων, ώστε η κυβέρνηση να λάβει άμεσα και γρήγορα τα χρήματα που χρειαζόταν. 
Η ηγεσία της Fed τότε είχε χαρακτηρίσει την πρόταση αυτή αντιδημοκρατική, ενώ θεώρησε ότι παραβαίνει τις αρχές της φορολόγησης των εισοδημάτων. Ως παράδειγμα έφερε τις περιπτώσεις μίας επιχείρησης, η οποία χρησιμοποιεί τους τραπεζικούς της λογαριασμούς για την πληρωμή των μισθών του προσωπικού και των μερισμάτων. Πολλοί τοπικοί επιχειρηματίες έχουν πλήρεις τραπεζικούς λογαριασμούς όπου έχουν δεσμεύσει την μισθοδοσία. Δεν μπορεί κανείς να επέμβει σε τέτοιου είδους λογαριασμούς, ανέφερε η Fed. 
Αυτή ήταν η απάντηση της Fed το 1941, όταν δηλαδή η οικονομία δεν ήταν παγκοσμιοποιημένη, και δεν είχε τόσο μεγάλες αλληλεπιδράσεις όσο σήμερα. Αυτά τα επιχειρήματα, αγνόησαν οι Ευρωπαίοι όταν έλαβαν την απόφαση για την Κύπρο, ενώ αγνόησαν και τη διαδραστικότητα που επιδεικνύει η κρίση στην ευρωζώνη την τελευταία... 3ετία...
Δείτε εδώ αναλυτικά την απάντηση: 
 
ΠΗΓΗ:bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου