Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Παρέμβαση των ΕΛΠΕ Ζητούν οι Εργαζόμενοι στην Artenius Hellas Ώστε να Αποφευχθεί το Λουκέτο




Σε ισχυρό ανταγωνισμό από κινεζικές επιχειρήσεις, που διαθέτουν προϊόντα τους στην ευρωπαϊκή αγορά σε ανταγωνιστικότερες τιμές, αποδίδει η ελεγχόμενη από ισπανικά και πορτογαλικά κεφάλαια Artenius Hellas το λουκέτο που βάζει στη βιομηχανική μονάδα της στο Βελεστίνο Μαγνησίας, όπου παράγονται ρητίνες και προφορμαρισμένες πλαστικές φιάλες για την εμφιάλωση αναψυκτικών και νερών σε συσκευασία τύπου PET.

Με το κλείσιμο της μονάδας οι εν λόγω ρητίνες θα εισάγονται πλέον στο σύνολό τους από το εξωτερικό, αφού αυτές δεν παράγονται από άλλες ελληνικές εταιρείες.

Πηγές της εταιρείας, το 65% της οποίας ανήκει στον ισπανο-πορτογαλικό επιχειρηματικό όμιλο La Seda de Barcelona και το υπόλοιπο 35% στον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), έχουν υποστηρίξει, κατά πληροφορίες, ότι είναι αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας, λόγω αδυναμίας να αντιμετωπιστεί ο «εισαγόμενος ανταγωνισμός» και η συσσώρευση «ανυπέρβλητων», αυξανόμενων ζημιών.

Η επιχείρηση, που πρόσφατα είχε περικόψει τις αποδοχές του προσωπικού της, ξεκινά την υποχρεωτική από τη νομοθεσία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των 92 εργαζομένων της, ώστε να προχωρήσει μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες στην απόλυσή τους και την επίσημη παύση της λειτουργίας της.

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, αντιδρούν στο κλείσιμο της μονάδας και ετοιμάζονται, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου τους Γιώργος Τσεσμελής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, να ζητήσουν από τα ΕΛΠΕ να παρέμβουν και να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, υποστηρίζοντας ότι είναι οικονομικά εφικτή η επαναλειτουργία του. Η Artenius Hellas ιδρύθηκε με την εταιρική επωνυμία V.P.I. το 1995, με πρωτοβουλία του ελληνικού ομίλου Frigoglass. Ο τελευταίος στη συνέχεια διέθεσε το 35% των μετοχών της στα ασχολούμενα και με τη χημική βιομηχανία Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ αργότερα μεταβίβασε τις εναπομείνασες μετοχές του στον ισπανο-πορτογαλικό όμιλο, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος παραγωγός στον τομέα του με βιομηχανικές μονάδες στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ιταλία, πέρα από την Ελλάδα. Προφανώς, ο ισπανο-πορτογαλικός όμιλος θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται εμπορικά στην Ελλάδα, εισάγοντας προϊόντα από τις άλλες μονάδες του.

Η ελληνική μονάδα το τελευταίο δίμηνο είχε διακόψει τη λειτουργία της, «για λόγους συντήρησης». Σε όλη την περίοδο της λειτουργίας της διέθετε περίπου το ήμισυ της παραγωγής της στο εξωτερικό.

Στα 14 χρόνια της λειτουργία της (1998-2011) η Artenius Hellas πραγματοποίησε, αθροιστικά, έσοδα 937,17 εκατ. ευρώ, κέρδη προ αποσβέσεων και φόρων 60,68 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 6,79 εκατ. ευρώ (κέρδη 30,05 εκατ. ευρώ μείον ζημιές 23,26 εκατ. ευρώ) και καθαρά κέρδη 0,20 εκατ. ευρώ (κέρδη 21,32 εκατ. ευρώ μείον ζημιές 21,12 εκατ. ευρώ), απασχολώντας ετησίως, κατά μέσον όρο, ίδια κεφάλαια 27,66 εκατ. ευρώ και σύνολο κεφαλαίων 63,79 εκατ. ευρώ. Στα κέρδη δεν περιλαμβάνονται, βέβαια, οι αμοιβές (royalties) που εισέπραττε η μητρική, διεθνής εταιρεία. Τα μέσα ετήσια κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν 5,17 εκατ. ευρώ, ίσα προς το 7,7% των μέσων ετήσιων πωλήσεων. Η μέση ετήσια απόδοση των απασχολουμένων κεφαλαίων σε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν 8,1%. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου