Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Total: Ο Γαλλικός Γίγαντας Ενδιαφέρεται για τη ΝΑ Μεσόγειο




Η γαλλική Total υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαιο για την εκμετάλλευση των οικοπέδων 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα όμως, η γνωστή πετρελαϊκή φημολογείται ότι ενδιαφέρεται να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες και στην ελληνική ΑΟΖ, αν κρίνουμε από την επίσκεψη Ολάντ στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα.
Η Total είναι μια από τις πιο γνωστές ιδιωτικές πετρελαϊκές παγκοσμίως, με δραστηριότητες σε κάθε ήπειρο και παραγωγή που εστιάζεται κυρίως σε περιοχές της περιφέρειας, όπως η Αφρική. Ο όμιλος έχει δείξει στο παρελθόν ότι είναι πρόθυμος να διεξάγει πρώτος έρευνες υδρογονανθράκων σε «παρθένες» αγορές, όπως είναι η ελληνική, άρα οι φήμες που την θέλουν να δείχνει ενδιαφέρον δεν θα πρέπει να απορρίπτονται αψήφιστα.
Η γαλλική εταιρεία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια σταθερή οικονομική κατάσταση, καθώς πέρυσι παρουσίασε κέρδη 12,4 δις. ευρώ, επωφελούμενη από την υψηλή τιμή του συμβολαίου Brent, το οποίο ξεπέρασε τα 110 δολάρια σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Η παραγωγή της αγγίζει τα 2,3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, ενώ οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 17 δις. ευρώ, αυξημένες κατά 7% σε σύγκριση με το 2011. Επίσης, η Total είχε το 2012 λόγο χρέους/κεφαλαίων 21,4% και όπως σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνοντας, Κριστόφ ντε Μαρτζερί, υλοποιεί πλέον ένα πρόγραμμα στήριξης της παραγωγής της, που θα της επιτρέψει να πρωταγωνιστήσει και στο μέλλον.
Αν στο μέλλον η Total επιλέξει να διεκδικήσει την ανάληψη ερευνών στον ελληνικό χώρο, τότε αν μη τι άλλο αυτό μεταφράζεται σε μια ψήφο εμπιστοσύνης προς τις δυνατότητες της χώρας μας από έναν μεγάλο πετρελαϊκό όμιλο. Βεβαίως, εξυπακούεται ότι μια τέτοια συνεργασία θα προχωρούσε μόνο μετά από σοβαρή διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει σε όλες τις σχετικές περιπτώσεις να διαφυλάξει τα εθνικά μας συμφέροντα και να εξασφαλίσει τα μέγιστα οικονομικά οφέλη. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου