Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ Εκμετάλλευση κοιτασμάτων στα υψίπεδα του Γκολάν




Το Ισραήλ έδωσε χτες την πρώτη άδεια σε αμερικανική εταιρία εξόρυξης για έναρξη διεξαγωγής ερευνητικών γεωτρήσεων με σκοπό τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα υψώματα του Γκολάν.
Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη καθώς σηματοδοτεί μια στροφή στην στρατηγική του Τέλ Αβίβ στη περιοχή αυξάνοντας κατακόρυφα τη γεωστρατηγική της σημασία καθώς πέραν από την προφανή σημασία που έχει για τους ισραηλινούς στον τομέα της ασφάλειας, προστίθεται τώρα στην εξίσωση και η ενεργειακή παράμετρος.
Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι η εταιρία που κέρδισε αποκλειστικά δικαιώματα για την εκμετάλλευση μιας περιοχής συνολικής έκτασης 153 μιλίων στο νότιο τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν, είναι η Genie Energy, στην οποία σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times εργάζεται ως σύμβουλος ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Dick Cheney, ενώ στους βασικούς μετόχους περιλαμβάνονται ο Jacob Rothschild και ο γνωστός επιχειρηματίας Rupert Murdoch πρωταγωνιστής του σκανδάλου με τις υποκλοπές στη Μ. Βρετανία. 
Το Ισραήλ κατέχει τα υψώματα του Γκολάν από τη λήξη του Πολέμου των 6 ημερών το 1967 διατηρώντας ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή η οποία σημειωτέον δεν είχε ιδιαίτερη ένταση μέχρι και το ξέσπασμα του Συριακού εμφυλίου πολέμου πριν από 23 μήνες.
Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή έχει κυρίως πολιτικό-γεωστρατηγικό χαρακτήρα καθώς δεσμεύει μακροχρόνια το Τελ Αβίβ στη κατοχή των υψωμάτων του Γκολάν, ενώ αναλυτές επισημαίνουν ότι ο χρόνος που επιλέχτηκε κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι.
Με δεδομένο ότι η κατοχή της περιοχής αποτελούσε πεδίο αντιπαράθεσης του Ισραήλ με τη Συρία, η παρούσα χαοτική κατάσταση λόγω του πολέμου, δεν επιτρέπει στη Δαμασκό να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή εξέλιξη καθώς το καθεστώς Άσαντ είναι αναγκασμένο να επικεντρώνεται στην καταπολέμηση των ισλαμιστών ανταρτών.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το Ισραήλ επεξεργαζόταν σχέδιο επέκτασης μιας «νεκρής ζώνης» βάθους 10 μιλίων για τη διασφάλιση των συνόρων μήκους 47 μιλίων από την απειλή ισλαμιστών ανταρτών από τη πλευρά της Συρίας.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή των υψωμάτων του Γκολάν έχουν εγκατασταθεί περίπου 20.000 έποικοι
Η πρόσφατη ανεύρεση πλούσιων κοιτασμάτων στις ακτές της ΝΑ Μεσογείου εντός της ισραηλινής ΑΟΖ καθώς και η νέα εξέλιξη με την έναρξη γεωτρήσεων στα υψίπεδα του Γκολάν αναμένεται να αναδείξει το Ισραήλ σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου στο κόσμο μετατρέποντας το Τέλ Αβίβ σε έναν από τους πιο σημαντικούς εξαγωγείς στην περιοχή!
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου