Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Η αντιφορολογική εξέγερση των Κρητικών που ανέτρεψε την κυβέρνηση Ζαΐμη



Η εποχή έμοιαζε πολύ με τη σημερινή. Τα δάνεια που κλήθηκε να πληρώσει ο λαός, χωρίς να φταίει. Ο ξεσηκωμός των Κρητικών για την άγρια φορολογία, η πυρπόληση των φορολογικών γραφείων, η μεγάλη συγκέντρωση του Ηρακλείου και η ανάληψη της διοίκησης της πόλης από το λαό.
Η αποκήρυξη των τοπικών βουλευτών. Τα συλλαλητήρια σʼ όλο το νησί, επί μήνες, που οδήγησαν σε πανελλήνιο αντικυβερνητικό κίνημα και την πτώση της συμμαχικής κυβέρνησης.
Η αντιφορολογική εξέγερση των Κρητικών που ανέτρεψε την κυβέρνηση Ζαΐμη
Τα δάνεια του 1928 που κλήθηκε να πληρώσει ο λαός, ο ξεσηκωμός των Κρητικών για την άγρια φορολογία, η πυρπόληση των φορολογικών γραφείων, η μεγάλη συγκέντρωση του Ηρακλείου και η ανάληψη της διοίκησης της πόλης από το λαό.
Η αποκήρυξη των τοπικών βουλευτών.
Τα συλλαλητήρια σʼ όλο το νησί, επί μήνες, που οδήγησαν σε πανελλήνιο αντικυβερνητικό κίνημα και την πτώση της συμμαχικής κυβέρνησης



Το κράτος με τη μορφή ληστών και πάνοπλων χωροφυλάκων γυρίζει στην Κρήτη για την είσπραξη των φόρων από τους φτωχούς Κρητικούς. Γελοιογραφία του Ν. Καστανάκη τις ημέρες των κρητικών συλλαλητηρίων (“Η Πρωία”, 2 Φεβρουαρίου 1928)
Ο γενικός διοικητής Κρήτης Τίτος Γεωργιάδης, ένας από τους 62 Μάρτυρες που εκτέλεσαν οι Γερμανοί τον Ιούνιο του 1942. Διαχειρίστηκε το πρώτο δύσκολο διάστημα της εξέγερσης του κρητικού λαού, παραιτήθηκε γύρω στις 10 Φεβρουαρίου και αντικαταστάθηκε από το στρατηγό Γεώργιο Κατεχάκη -Καπετάν Ρούβα (δεξιά) στις 7 Μαρτίου
Αρχές του 1928, μια εποχή με πολλά χαρακτηριστικά όμοια με τα σημερινά. Η Ελλάδα βρισκόταν μπροστά σε μια χρεοκοπία, εξαιτίας τόσο των προηγούμενων κυβερνητικών χειρισμών, αλλά και των διαρκών πολεμικών συγκρούσεων στους οποίους είχε εμπλακεί η χώρα επί μια δεκαετία (1912-1922). Ήταν και τότε εποχή με μνημόνια και μορφές διεθνούς επιτήρησης από τους Ευρωπαίους «συμμάχους» και τις ΗΠΑ, που δεν απέτρεψαν τη χρεοκοπία, η οποία ήλθε τον Μάιο του 1932, όταν ο Ελευθέριος κήρυξε παύση πληρωμών. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου