Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Κύπρος: Ετοιμάζει ενδιάμεση λύση για φυσικό αέριο




Σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (LNG) θα στηρίξει η Κύπρος την τροφοδοσία της με καύσιμο. 
Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο και η διαχείριση της μονάδας, θα ανατεθεί σε εταιρεία, μετά από διαγωνισμό ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη...
Η λύση αυτή... κρίθηκε ως απαραίτητη ενδιάμεση λύση από την Κυπριακή Κυβέρνηση, έως ότου ξεκινήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου, που ανακαλύφθηκε στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2019. 
Ωστόσο όπως τονίζουν ειδικοί στα θέματα φυσικού αερίου, η εταιρεία που θα επιλεγεί για την τροφοδοσία της Κύπρου, μέσω της πλωτής μονάδας LNG, θα έχει σημαντικό λόγο παρέμβασης και για τις λύσεις που θα δοθούν στην εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων.
Έτσι, παρά το ότι η ποσότητα φυσικού αερίου για την οποία γίνεται ο διαγωνισμός ανέρχεται σε 0,8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, καταγράφηκε σημαντικό ενδιαφέρον από μεγάλες ευρωπαϊκές και ρωσικές εταιρείες. 
Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστές οι προτάσεις της ολλανδικής Vitol, η οποία ήδη επενδύει στην κατασκευή τερματικού αποθήκευσης υγρών καυσίμων στην Κύπρο. 
Επίσης της ρωσικής Itera, η οποία έχει παρουσία στην Λευκωσία με τη λειτουργία περιφερειακού επιτελικού της κέντρου, της ισπανικής Gas Natural Fenosa και της γαλλικής GDF Suez. Συνολικά έχουν κατατεθεί 17 προτάσεις στην κυπριακή ΔΕΦΑ. Ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι εταιρείες. 
Αναφορικά με τις προτιμητέες λύσεις για την τροφοδοσία της Κύπρου με φυσικό αέριο, για τα συγκεκριμένα μεγέθη προκρίνεται η λειτουργία Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (Floating, Storage and Regasification Unit -FSRU) ή τροφοδοσίας μέσω διαδοχικών προσεγγίσεων πλοίων και μονάδας αεριοποίησης (Shuttle and Regasification Vessel - SRV). 
Το γεγονός που εκτιμούν ιδιαίτερα οι εταιρείες στην περίπτωση της Κύπρου, είναι ότι η εταιρεία που θα επιλεγεί για την τροφοδοσία και τη λειτουργία των πλωτών μονάδων, θα είναι αυτή που επί της ουσίας θα εισάγει το φυσικό αέριο στην Κύπρο και θα διαδραματίσει ρόλο στις διμερείς συζητήσεις Κύπρου και Noble Energy (επικεφαλής της κοινοπραξίας στο οικόπεδο 12) για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος.
«Μία διεθνής εταιρεία η οποία έχει δημιουργήσει μια ισχυρή βάση στο νησί, αποτελεί παράγοντα που αναγκαστικά θα λάβουν υπ΄όψιν και οι δύο πλευρές (Κύπρος, Noble), καθώς η υποδομή της θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την περαιτέρω αξιοποίηση του αερίου», τονίζουν πηγές. Επισημαίνουν δε ότι η «ενδιάμεση λύση» για την τροφοδοσία της Κύπρου με αέριο, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι γεωτρήσεις 
Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις με τα προς έρευνα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ, μετά και τις τελευταίες συμβάσεις που υπέγραψε η Κυπριακή Κυβέρνηση με την TOTAL (οικόπεδα 10 και 11), στα συνολικά έξι που θα ερευνηθούν, δηλαδή 2,3,9,10,11,12, οι εταιρείες ανέλαβαν υποχρεώσεις για την πραγματοποίηση συνολικά 10 γεωτρήσεων μέσα στην επόμενη τριετία. 
Η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 (η πρώτη ανακάλυψε κοίτασμα περίπου 200 δις. κυβικών μέτρων) έχει μετατεθεί για τον προσεχή Ιούνιο λόγω στενότητας στην ενοικίαση πλωτών γεωτρύπανων. 
Όσο για την TOTAL, το ερευνητικό της πρόγραμμα σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπρόεδρού της Αρνό Μπροϊάκ, κατά την υπογραφή της σύμβασης, σε πρώτη φάση θα πραγματοποιήσει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο 10 και σε τρισδιάστατες στο 11.
Επίσης, η πρώτη γεώτρηση της TOTAL προγραμματίστηκε να γίνει στο οικόπεδο 11 (συνορεύει με το 12 που βρέθηκε αέριο) και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα στοχεύσει σε βαθείς γεωλογικούς ορίζοντες όπου οι πιθανότητες για εύρεση πετρελαίου είναι μεγαλύτερες. 
Τέλος, να σημειωθεί ότι και η δεύτερη γεώτρηση της Noble στο οικόπεδο 12 επίσης θα στοχεύσει σε ορίζοντες βαθύτερους από αυτούς που βρέθηκε το φυσικό αέριο, όπου και οι πιθανότητες για εύρεση πετρελαίου είναι σχετικά υψηλές. 
ΠΗΓΗ:greece-salonika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου