Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Μιχάλης Κιούσης: Η ΟΒΕ Θα Είναι Αμείλικτη με τους Πρατηριούχους - Συνεργούς στην Νοθεία και το Λαθρεμπόριο




“ Όλα τα φτηνά δεν είναι παράνομα, αλλά όλα τα παράνομα είναι φτηνά”, δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης, αναφερόμενος στο ζήτημα της παράνομης διακίνησης και της νοθείας καυσίμων. Ένα έγκλημα που, όπως τονίζει, διαπράττεται σε βάρος τόσο των καταναλωτών, όσο και των επαγγελματιών του χώρου. "Αυτό το 5-6% της παραβατικότητας στον κλάδο μας", επισημαίνει ο κ. Κιούσης, "μαζί με την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα είχε και έχει βαριές επιπτώσεις. Τα αυτοκίνητα μεγάλου μέρους του πληθυσμού οδηγήθηκαν στην ακινησία, αλλά -πόσο οξύμωρο-, παράλληλα αυξήθηκαν επικίνδυνα οι τιμές των ρύπων. Σε ότι αφορά δε, τον κλάδο των πρατηριούχων, οι υψηλές τιμές, δεν απέφεραν έσοδα, αντίθετα οδήγησαν τις πωλήσεις σε πτώση της τάξεως του 17% και 1500 πρατήρια πανελλαδικά έβαλαν λουκέτο".
Το ζήτημα που ετέθη στην Βουλή από όλους τους φορείς, είναι πως το αφορολόγητο ναυτιλιακό πετρέλαιο, αντί να χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό των πλοίων, καταλήγει λαθρεμπορικά στην ξηρά έπειτα από αποχρωματισμό, όπως καταγγέλλει ο ΣΕΕΠΕ.
"Ο πρατηριούχος δεν έχει πρόσβαση στο ναυτιλιακό πετρέλαιο, όμως οι εταιρείες που με χρήση χημικών το αποχρωματίζουν, σίγουρα το διαπράττουν αυτό μέσω κάποιων πρατηρίων. Ο εντοπισμός αυτών των εταιριών και των συνεργαζόμενων πρατηρίων", επισημαίνει ο κ. Κιούσης "δεν είναι στις αρμοδιότητες της ΟΒΕ, που άλλωστε δεν έχει στο καταστατικό της πειθαρχικό και ελεγκτικό τομέα.
Όμως η θέση της Ομοσπονδίας, είναι και θα σταθεί αμείλικτη απέναντι στον οποιονδήποτε συμμετέχει, συναινεί, διαπράττει αυτό το έγκλημα. "Δεν είμαστε ντεντέκτιβ για να τους βρούμε, αλλά θεωρούμε, ότι όταν εντοπιστούν θα πρέπει και να κλείσουν οριστικά και αμετάκλητα".
Βεβαίως ο πρατηριούχος είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα αυτής της διαδρομής, που φέρνει το ναυτηλιακό πετρέλαιο κίνησης στην...άσφαλτο, αλλά δεν είναι καθόλου άμοιρος ευθυνών, καθώς όπως τόνισε στο energia.gr, ο πρόεδρος της ΟΒΕ, " ο πρατηριούχος που συνεργεί σε αυτό, φυσικά και το γνωρίζει, καθώς η διακίνησή του, γίνεται παράνομα, χωρίς καν παραστατικά".
Τον έντονο προβληματισμό της ΟΒΕ, εγείρουν επίσης οι ουρές για φτηνά καύσιμα καθώς ο καταναλωτής της κρίσης, -κατανοητόν αλλά και επικίνδυνο-, ξεχνά ότι " οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές στα καύσιμα είναι ύποπτες..." και αυτό είναι κάτι που η Ομοσπονδία, προτείνει να το εξετάζουν από κάθε παράμετρο οι οδηγοί πριν μπουν στην ουρά για φτηνό πετρέλαιο κίνησης ή βενζίνη.   
ΠΗΓΗ:.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου