Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΟΡΥΚΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ Εντοπίστηκε χαμένη ήπειρος βυθισμένη στον Ινδικό!




Τα απομεινάρια μίας αρχαίας ηπείρου που είναι βυθισμένη στον Ινδικό Ωκεανό και βρίσκεται μεταξύ της Ινδίας και της Μαδαγασκάρης, εντόπισαν ερευνητές από τη Νορβηγία.  
Σύμφωνα με το Nature, οι αποδείξεις για την ύπαρξη της ηπείρου έρχονται από το ηφαιστειακό νησί Μαυρίκιο, που βρίσκεται 900 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαδαγασκάρης.
Οι γεωλόγοι συνέλεξαν δείγματα που δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια, ενώ σε μία περίπτωση εντοπίστηκε ορυκτό ζιρκόνιο που σχηματίστηκε πριν από 1,97 δισεκατομμύρια χρόνια.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανάμεσα στην Ινδία και τη Μαδαγασκάρη υπήρχε μια μεγάλη μακρόστενη λωρίδα ξηράς η οποία υποστηρίζουν ότι είναι μια χαμένη ήπειρος ή καλύτερα μια χαμένη «μικροήπειρος» όπως έχουν ονομαστεί αυτού του είδους οι ξηρές. Οι ερευνητές την ονόμασαν Μαυρίτια και εκτιμούν ότι βρίσκεται πλέον δέκα χιλιόμετρα κάτω από τον Μαυρίκιο.
Σε έρευνα που δημοσίευσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όσλο, αναφέρεται ότι η ξεχασμένη ήπειρος έχει τρεις φορές το μέγεθος της Κρήτης, ενώ τα κομμάτια της είναι διασκορπισμένα κάτω από τον Ωκεανό.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου