Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Πιο Αυστηρή Γίνεται η Νομοθεσία της Ε.Ε. για Υπεράκτιες Γεωτρήσεις Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου




Αλλάζει επί το αυστηρότερο η νομοθεσία της Ε.Ε. για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια για σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις θα είναι υποχρεωμένες πλέον να υποβάλουν εκθέσεις κινδύνου και σχέδια έκτακτων αναγκών, για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η σχετική συμφωνία για την προώθηση του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου επετεύχθη μεταξύ εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη. Εξασφαλίζει, όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Amalia Sartori, το κατάλληλο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την πρόληψη ατυχημάτων στις θαλάσσιες περιοχές της Ε.Ε. και θα διασφαλίζει την ταχεία επέμβαση για την αποτροπή πιθανής βλάβης. Η προηγούμενη Οδηγία αριθμεί 20 έτη και θεωρείται ότι δεν εγγυάται την ασφάλεια των υπεράκτιων γεωτρήσεων με κατάλληλο τρόπο, είπε από την πλευρά του ο Ivo Belet, που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να εγγυώνται πλέον ότι έχουν πρόσβαση «σε επαρκείς φυσικούς, ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για να ελαχιστοποιήσουν και να διορθώσουν τις επιπτώσεις ενός σοβαρού ατυχήματος». Καμία άδεια δεν θα παραχωρείται πλέον εάν ο αιτών δεν έχει προσκομίσει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι έχει προβλεφθεί επαρκώς η κάλυψη των υποχρεώσεων του για τις σχεδιαζόμενες υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ειδικότερα, κατά την αξιολόγηση της οικονομικοτεχνικής προσφοράς της ενδιαφερόμενης εταιρίας θα πρέπει λαμβάνεται πλέον υπόψη κυρίως η οικονομική ασφάλιση για την κάλυψη πιθανής οικονομικής ζημίας. Οι εταιρίες θα πρέπει, προτού ξεκινήσουν οι γεωτρητικές εργασίες, να υποβάλουν στις αρμόδιες αρχές κάθε χώρας ειδική έκθεση, η οποία θα περιγράφει τις εγκαταστάσεις γεώτρησης, ενδεχόμενους μεγάλους κινδύνους, καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου