Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΔΡΑ ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Το ιρακινό Κουρδιστάν προχωρά σε εξαγωγές πετρελαίου




Το ιρακινό Κουρδιστάν άρχισε ξανά από την Τρίτη να εξάγει, μέσω του τουρκικού εδάφους, αργό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές ανεξάρτητα από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, εξέλιξη η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση ως σήμερα στην προσπάθεια της Βαγδάτης να ελέγξει πλήρως το πετρέλαιο στην επικράτειά της.
Η εξαγωγή αργού πετρελαίου, καθώς και μικρών ποσοτήτων συμπυκνωμάτων, δείχνει επίσης την εντεινόμενη δυσανεξία των Αρχών της αυτόνομης περιφέρειας, όπου οι Κούρδοι είναι η πλειονότητα, έναντι των προσπαθειών της Βαγδάτης να εμποδίσει την πορεία της προς μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία, σύμφωνα με πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας.
Οι πρώτες ποσότητες του πετρελαίου μεταφέρθηκαν οδικώς στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας, στη Μεσόγειο.
Η Βαγδάτη, από την πλευρά της, επιμένει ότι η κεντρική κυβέρνηση διατηρεί το αποκλειστικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να εγκρίνει τις εξαγωγές πετρελαίου.
Αξιωματούχοι στην ιρακινή πρωτεύουσα σημειώνουν ότι θεωρούν την εμπορία πετρελαίου από τους Κούρδους παράνομη, ενώ προσθέτουν πως θα καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας για τις καθυστερούμενες οφειλές της κυβέρνησης προς τις πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο βόρειο Ιράκ.
Η ποσότητα των εξαγόμενων υδρογονανθράκων δεν είναι μεγάλη, αλλά οι πηγές της βιομηχανίας χαρακτηρίζουν το γεγονός μεγάλης συμβολικής σημασίας αφού καθιστά σαφή την πρόθεση της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να επιτύχει μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία.
Το πετρέλαιο είναι η αιτία της αντιδικίας Βαγδάτης και Κουρδιστάν και απειλεί να υποσκάψει την ενότητα της χώρας, έναν μόλις χρόνο μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
ΠEΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου