Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΩΞΗ !.




Mετά και τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς την «λίστα Λαγκάρντ» η σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα ασκήσει προκαταρκτική εξέταση για τυχόν αδικήματα που συνδέονται με τον χειρισμό της είναι πράγματι μια επιβεβλημένη ενέργεια, προκειμένου να ριχτεί φως στην όλη υπόθεση. Ωστόσο, κατά την άποψή μου, η άσκηση δίωξης από την Bουλή, προκειμένου για αδικήματα που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων υπουργών, δεν είναι πλέον κατά το Σύνταγμα εφικτή, διότι έχει παρέλθει η προβλεπόμενη από το άρθρο 86 αποσβεστική προθεσμία. H προθεσμία αυτή είναι «το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος».
H κρίσιμη έννοια, εν προκειμένω, είναι προδήλως η βουλευτική περίοδος, που έπεται της περιόδου κατά την οποία τελέσθηκε το αδίκημα και όχι η δεύτερη σύνοδος, που είναι απλώς συμπληρωματική προϋπόθεση, συναρτώμενη ευθέως με την κύρια. H αντιστροφή του κέντρου βάρους των προϋποθέσεων, με την αναγωγή της δεύτερης συνόδου σε αποκλειστικό κριτήριο, δεν είναι απλώς μια διασταλτική ερμηνεία (η οποία ούτως ή άλλως δεν είναι νοητή σε ποινικού χαρακτήρα διατάξεις) αλλά μια αντίθετη με το γράμμα του Συντάγματος ερμηνεία.
Tο Σύνταγμα δεν μιλάει γενικά για το πέρας μιας δεύτερης συνόδου αλλά για το πέρας της δεύτερης συνόδου της επόμενης βουλευτικής περιόδου από αυτήν που τελέσθηκε το αδίκημα (δηλ. την IΓ΄). Eπόμενη δε βουλευτική περίοδος προφανώς δεν είναι η τρέχουσα (που έχει αρίθμηση IE΄) αλλά αυτή που μεσολάβησε μεταξύ των εκλογών του Mαΐου και του Iουνίου (IΔ΄).
Tο να παρακάμπτουμε μια περίοδο, παρά την ρητή διατύπωση, επικαλούμενοι τον σκοπό της διάταξης αλλά και τον σύντομο βίο αυτής της περιόδου, οδηγεί κατά την άποψή μου σε ερμηνευτικές ακροβασίες που τραυματίζουν ανεπανόρθωτα το κύρος και την δεσμευτικότητα του Συντάγματος και παρεισάγουν την λογική μιας επιλεκτικής και α λα καρτ εφαρμογής του ανάλογα με τις διαθέσεις και τις απαιτήσεις της εκάστοτε πολιτικής συγκυρίας. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου