Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ




Οι εργαζόµενοι έχουν υποστεί µειώσεις µισθών, περικοπές επιδοµάτων, υποχρεωτική εκ περιτροπής εργασία. Το ΧΩΝΙ 
µε τη βοήθεια του επιστηµονικού συνεργάτη της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), ∆ιονύση Τεµπονέρα δίνει απαντήσεις 
σε 10 καίρια ερωτήµατα που απασχολούν όλους µας. Αν ο εργοδότης σου σου προτείνει να υπογράψεις ατοµική σύµβαση, εσύ θα πρέπει να γνωρίζεις: 
- πώς θα χειριστείς την κατάσταση
- πού θα καταφύγεις για υποστήριξη
- πως θα διασφαλίσεις τα δικαιώµατα σου
Τα τελευταία δύο χρόνια, η ελληνική κοινωνία έχει έρθει αντιµέτωπη µε µία άνευ προηγουµένου κρίση σε όλα τα επίπεδα. H οικονοµία καταρρέει, ο κοινωνικός ιστός διαρρηγνύεται και κεκτηµένα δικαιώµατα που έχουν αποκτηθεί µέσα από αγώνες δεκαετιών καταργούνται µε συνοπτικές διαδικασίες αµφιβόλου νοµιµότητας. 
Η απορρύθµιση του εργατικού δικαίου παρατηρείται τα τελευταία χρόνια µέσω διαφόρων νοµοθετικών παρεµβάσεων, όπως η εκ περιτροπής εργασία, τα συστήµατα διευθέτησης χρόνου εργασίας, νέες µορφές απασχόλησης, outsourcing, µερική απασχόληση κ.ά.
Οµως, αυτό που συµβαίνει την τελευταία διετία, µε τα επονοµαζόµενα «µνηµόνια» και την παρέµβαση του ∆.Ν.Τ και της Ε.Ε. στην ελληνική έννοµη τάξη µπορεί να χαρακτηριστεί µόνο ως πλήρης κατάρρευση των εργασιακών δικαιωµάτων, αλλά κυρίως των κυριότερων θεσµών της συλλογικής αυτονοµίας των εργαζοµένων. 
Το φαινόµενο που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστηµα είναι η µετατόπιση της διαπραγµάτευσης, από τη συλλογική διαπραγµάτευση στην ατοµική σύµβαση εργασίας. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι ο εργαζόµενος που αποτελεί την αδύναµη πλευρά, ωθείται στην αποδοχή δυσµενών όρων εργασίας κάτω βέβαια και από την «δαµόκλειο σπάθη» της απόλυσης. 

1.Μπορεί ένας εργαζόµενος να µην αποδεχθεί την πρόταση για ατοµική σύµβαση εργασίας; Μπορεί να πει όχι;  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου