Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Ακόμη και σήμερα είναι ανοιχτά τα πρατήρια των λαθρεμπόρων!




Μέχρι πριν τις συλλήψεις που έκανε η οικονομική αστυνομία προ ημερών, είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο, πρατήρια σε συγκεκριμένες περιοχές (οι οποίες και «στοχοποιήθηκαν» από τους ελέγχους των αρχών) να πωλούν τη βενζίνη κάτω από την τιμή ΔΕΠ. Συγκεκριμένο πρατήριο που πουλούσε προ ημερών σε τιμή 1,558 ευρώ το λίτρο όταν η τιμή διυλιστηρίου ήταν 1,57. Μετά τις συλλήψεις, το εν λόγω πρατήριο εξισορρόπησε τη διαφορά και ανέβασε τις τιμές στα κανονικά επίπεδα.
Το πρόβλημα όμως της ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών αλλά και του δαιδαλώδους νομικού πλαισίου παραμένει: αρμόδιες για να κλείσουν τα πρατήρια των συλληφθέντων είναι οι διευθύνσεις των νομαρχιών, οι οποίες μάλιστα έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα ακόμη πρόβλημα. Το γεγονός ότι οι λαθρέμποροι που ελέγχουν από πέντε έως και 20 πρατήρια ο καθένας, έχουν μεταβιβάσει σε άλλα πρόσωπα τον έλεγχο της κάθε μιας επιχείρησης.
Απαιτείται δηλαδή να υπάρξει άμεσα συντονισμός των αρμόδιων αρχών (οικονομική αστυνομία, μετρολογία, ΣΔΟΕ, νομαρχίες) ούτως ώστε να έχει συνέχεια η καλή αρχή – κατά κοινή ομολογία στην αγορά – που έγινε με τις συλλήψεις των λαθρεμπόρων.
Χαμηλές τιμές
Πάντως η υπόθεση με τις συλλήψεις των λαθρεμπόρων επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να το σκέφτονται διπλά όταν συναντούν στην αγορά αδικαιολόγητα χαμηλές τιμές. Τα πρατήρια όσων συνελήφθησαν, είναι από τα φθηνότερα στην αγορά. Όμως για να συμβεί αυτό και να πουλάνε κάτω από το κόστος των διυλιστηρίων συμβαίνουν τρία τινά: πρώτον πουλάνε νοθευμένο καύσιμο, δεύτερον πουλάνε με πειραγμένες αντλίες, τρίτον πουλάνε λαθραίο καύσιμο. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις η ζημιά του καταναλωτή είναι προφανής. Στην τρίτη περίπτωση, η ζημιά είναι έμμεση, ωστόσο είναι μεγαλύτερη εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου είναι τόσο μεγάλα, που όπως αναφέρει χαριτολογώντας παράγοντας της αγοράς θα μπορούσε ακόμη και να σωθεί το δώρο Χριστουγέννων των συνταξιούχων.
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Οι έλεγχοι πάντως και η κινητικότητα που υπάρχει από τις αρχές αντιμετωπίζονται με μεγάλες προσδοκίες από την αγορά και από τους έντιμους πρατηριούχους. Ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια που η ανομία αλωνίζει, οι έντιμοι της αγοράς είναι εκείνοι που πληρώνουν το μεγαλύτερο κόστος καθώς καλούνται να ανταγωνιστούν (με ορατό τον κίνδυνο να μην μπορούν να επιβιώσουν) τις χαμηλές τιμές – προϊόν παρανομίας των λαθρεμπόρων. Ήδη θυμίζουμε ότι η κρίση αλλά και η έξαρση του λαθρεμπορίου είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 2 χιλιάδες πρατήρια να βάλουν λουκέτο.
Η εξυγίανση της αγοράς είναι προφανές, λοιπόν ότι αποτελεί ζητούμενο όχι μόνο για τον καταναλωτή αλλά και για τους ίδιους τους σωστούς επαγγελματίες…  
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου