Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Κώδωνα κινδύνου κρούει ο Αβέρωφ Πρόταση της Κομισιόν για κανονισμό που ίσως είναι απαγορευτικός για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου εντός της ΑΟΖ


Κώδωνα κινδύνου κρούει ο Αβέρωφ
Νέες δικλείδες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται σε όλα τα στάδια εξερεύνησης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου υπεράκτια, από το σχεδιασμό μέχρι και την τελική απομάκρυνση εγκαταστάσεων, για αποτελεσματική πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση ατυχημάτων, περιλαμβάνει πρόταση της Κομισιόν προς το Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου, κάλεσε την Κυβέρνηση, τη Βουλή και τους Ευρωβουλευτές να βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς η πρόταση εάν υιοθετηθεί θα επηρεάζει κατά κύριο λόγο την Κύπρο, όπως είπε, και κατά συνέπεια την εξερεύνηση και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου εντός της ΑΟΖ της.
«Υπάρχει ένα θέμα για το οποίο πρέπει να κτυπήσουμε ένα κοινοβουλευτικό, αλλά και γενικότερο συναγερμό» δήλωσε στη Βουλή ο κ. Νεοφύτου, μετά τη συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου.
Όπως εξήγησε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε στο ΕΚ πρόταση που αφορά θέματα υγείας και περιβάλλοντος για εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός της θαλάσσης.
Αυτός ο κανονισμός θα αφορά κατά κύριο λόγο την Κύπρο, πέραν από κάποιες εξορύξεις στην ΑΟΖ του ΗΒ, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου.
«Καλούμε την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, να πράξει το ίδιο όπως θα πράξουμε και εμείς σαν Βουλή, καλούμε τους ευρωβουλευτές να τεθούν σε συναγερμό, για να εξετάσουμε με πάρα πολύ προσοχή αυτή την πρόταση για να μην αποβεί στο τέλος μια ρύθμιση που θα είναι απαγορευτική για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές εντός της θαλάσσης στις χώρες μέλη της ΕΕ», είπε.
Δήλωσε παράλληλα ότι «σεβόμαστε τις ευαισθησίες σε θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας, αλλά από την άλλη να μην είναι κανονισμός που στο τέλος θα είναι τόσο απαγορευτικός για την εξόρυξη αυτού του εθνικού πλούτου». 
ΠΗΓΗ:/www.ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου