Ενεργειακή αυτάρκεια και διέξοδο από την οικονομική κρίση μπορεί να δώσει στην Ελλάδα η εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κρήτη, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των επιστημόνων.
Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προχθές στα Χανιά από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το ΤΕΕ/ΤΑΚ, ΤΕΕ/ΤΔΚ και την Περιφέρεια Κρήτης, στην αίθουσα ομιλιών 'Πολυχρόνης Πολυχρονίδης' του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.
Για τη σημασία της εκδήλωσης μίλησε στα 'Χ.Ν.' ο Γιάννης Στρογγυλός, πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης, αναφέροντας τα εξής: «Η εκδήλωση είναι συνέχεια της διαδικασίας που ξεκίνησε στο Ηράκλειο. Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να ακουστούν όλες οι απόψεις σε σχέση με το τι υπάρχει νότια της Κρήτης από πλευράς ενεργειακών αποθεμάτων, ποιες θα είναι οι διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να γίνουν ταχύτατα ούτως ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε σχετικά σύντομο χρόνο σε στάδιο εκμετάλλευσης ούτως ώστε να μπορέσει να βοηθήσει το πιθανόν κοίτασμα πετρελαίου την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και τη διέξοδο που θα δώσει από πλευράς της δεινής οικονομικής κατάστασης που βρισκόμαστε σήμερα».
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ;
Ο κ. Στρογγυλός σημείωσε επίσης ότι: «Επειδή κατά καιρούς ακούγονται διάφορα θέλουμε να έχουμε μια όσο δυνατόν πιο πλήρη επιστημονική άποψη, η οποία θα κατατεθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες, διότι δεν είμαστε όλοι ειδικοί και ούτε πρέπει να στεκόμαστε πολλές φορές σε δηλώσεις που ακούγονται σε κανάλια, σε εφημερίδες, αλλά το επιστημονικό δυναμικό πρέπει να κάτσει να μελετήσει να δει ποιες είναι οι προτάσεις και να ξέρουμε και τι προοπτικές ανοίγονται. Για παράδειγμα, αν υποτεθεί ότι βρίσκονται κοιτάσματα νότια της Κρήτης αυτομάτως σημαίνει ότι ανοίγονται πάρα πολλές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Οπως ανέφερε ο κ. Στρογγυλός, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα γίνουν σε περιοχές της Κρήτης. «Πρέπει να πάρουμε υπ’ όψιν μας τους νέους πετρελαιαγωγούς οι οποίοι θα έρθουν από την Κύπρο και το Ισραήλ, θα περάσουν νότια της Κρήτης και θα συνεχίσουν προς την Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή μέσω Πελοπονήσου. Αυτά θα είναι ζητήματα τα οποία καλό θα είναι να τα έχουμε κοιτάξει πολύ πιο πριν και να ξέρουμε τις οποιεσδήποτε συνέπειες που θα επιφέρουν. Ηδη η ελληνική κυβέρνηση έχει νομοθετήσει σχετικά με τη σύσταση της Εταιρείας Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων πλην όμως από τότε δεν έχουμε προχωρήσει στη στελέχωση της εταιρείας αυτής. Εχουν γίνει οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό από τις εταιρείες που θα δηλώσουν ενδιαφέρον…».
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
Μεταξύ πολλών ομιλητών στην ημερίδα αυτή και ο Αλέξης Αθανασόπουλος, μέλος της μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου και αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Χημικών Μηχανικών, που ανέφερε στα 'Χ.Ν.':
«Σκοπός της διημερίδας είναι η ανασκόπηση των μέχρι σήμερα ερευνητικών εργασιών και η παρουσίαση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη, των βημάτων που θα ακολουθήσουν (παραχωρήσεις κ.λπ.), του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τη χώρα σε σχέση και με την πετρελαϊκή αγορά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τέλος των δυνατοτήτων για αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Στον σκοπό της διημερίδας εντάσσεται και η συμβολή στη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο και επιτέλους ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί και το Πολυτεχνείο Κρήτης, όπως και όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα…».
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε τις προτάσεις συγκεκριμένων δράσεων που «πρέπει επιτέλους να υλοποιηθούν» αναφορικά με τη συνεισφορά πανεπιστημιακών και ερευνητικών Ιδρυμάτων.
Αυτές είναι οι εξής:
• Να δοθούν κίνητρα στις Ελληνικές Εταιρείες του Κλάδου (ΕΛΠΕ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ) για τη διευκόλυνση πρακτικής άσκησης και απασχόλησης των φοιτητών και διπλωματούχων επιστημόνων.
• Δημιουργία βάσης δεδομένων στο Τ.Ε.Ε. όλων των διπλωματικών εργασιών σε θέματα Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων.
• Να υπάρξει συνεργασία των 2 μεγάλων εταιρειών ΕΛΠΕ και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, όπως αυτό επιτεύχθηκε στην Αίγυπτο (Συνεργασία Vegas Oil – ΕΛΠΕ στις δραστηριότητες στην Ερευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων), για τη δημιουργία προστιθέμενης τεχνογνωσίας.
• Μόνιμη και διαρκής συνεργασία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ Α.Ε.) με τα Α.Ε.Ι. και Πολυτεχνεία της χώρας.
• Δημιουργία ιστότοπου που να αναρτώνται οι δραστηριότητες και τα αποτελέσματα των ερευνών των Α.Ε.Ι.
ΠΗΓΗ:http://www.haniotika-nea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου