Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Κλιμακωτά Μισθώματα Διεκδικεί ο Δήμος Καβάλας από την Kavala Oil





Ο δήμος Καβάλας ζητά να λάβει μερίδιο από τα μισθώματα που θα καταβάλει στο εξής προς το Δημόσιο η Kavala Oil, με βάση την επέκταση της άδειας της που ενδέχεται να εξασφαλίσει από τη νέα κυβέρνηση. Επίσης, ο δήμος διεκδικεί και τον περιφερειακό φόρο 5% επί των εταιρικών κερδών, τονίζοντας ότι δεν διευκρινίζεται στο σχέδιο συμφωνίας αν αυτός θα καταβάλλεται υπέρ των δήμων της περιοχής ή υπέρ της Περιφέρειας.
Τοπικοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι ο δήμος διεκδικεί τα λεγόμενα royalties επειδή η κερδοφορία δεν είναι κάτι το δεδομένο για τις δραστηριότητες αυτού του είδους. Τα royalties υπολογίζονται όμως με βάση τα ακαθάριστα έσοδα και κατά συνέπεια αποδίδουν στις τοπικές κοινωνίες ένα εγγυημένο ελάχιστο ποσό.
Σύμφωνα με την τροποποιητική σύμβαση που έχει προωθήσει ήδη το ΥΠΕΚΑ στα κόμματα, προβλέπονται κλιμακωτά μισθώματα, αναλόγως της παραγωγής της εταιρείας: 3% επί των εσόδων αν η παραγωγή είναι 2.500-5.000 βαρέλια ανά ημέρα, 6% για 5.000-10.000 βαρέλια και 10% για άνω των 10.000 βαρελιών. Από εκεί και πέρα, ο δήμος διεκδικεί και ένα επιπλέον 0,5% υπέρ των τοπικών κοινωνιών, αυξάνοντας περαιτέρω το συνολικό ποσοστό.
Θυμίζουμε, τέλος, ότι η άδεια της Kavala Oil λήγει το 2013 και για το λόγο αυτό, η διοίκηση της εταιρείας, αλλά και η μητρική Energean Oil & Gas, έχουν ζητήσει επανειλημμένα την ανανέωσή της, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν με το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. ευρώ που έχουν προαναγγείλει για την περιοχή της Καβάλας 
ΠΗΓΗ:http://www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου