Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Άρθρο του Spiegel «καίει» τη Deutsche Bank!


EC57B570D44B3FC1D431D0EBEB0FA0AE

Μετά το άρθρο των FT που κατήγγειλε τη γερμανική τράπεζα ότι απέκρυψε ζημίες 12 δις για να αποφύγει την κρατικοποίηση έρχεται και το περιοδικό Spiegel, να γκρεμίσει τον τίτλο της ισχυρής γερμανικής τράπεζας.
Και όλα αυτά, λίγες μέρες μετά την έφοδο της αστυνομίας με τη συνοδεία εισαγγελέα, στα κεντρικά της Deutsche Bank.
Διαβάστε τι αναφέρει:
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας αλλά και ένας από τους βασικούς πυλώνες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκεται μπλεγμένη σε ένα πλέγμα δικαστικών ερευνών, σκανδάλων και κατηγοριών για αθέμιτες πρακτικές. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αφιερώνει στο τελευταίο τεύχος του ένα πολυσέλιδο ρεπορτάζ στη Deutsche Bank και στους μέχρι σήμερα θεωρούμενους ως υπεράνω πάσης υποψίας διευθυντές της οι οποίοι είδαν την περασμένη εβδομάδα δεκάδες αστυνομικούς να σταθμεύουν τα βαν με τα φιμέ τζάμια έξω από τα κεντρικά κτίρια της Φραγκφούρτης, να εισβάλλουν στα γραφεία διευθυντικών στελεχών ψάχνοντας για έγγραφα, δισκέτες και σκληρούς δίσκους και να συλλαμβάνουν τελικά πέντε διευθυντικά στελέχη. «Η επιχείρηση ήταν αναμφίβολα μια επίδειξη δύναμης (…) προς το πλέον εμβληματικό ίδρυμα της γερμανικής οικονομίας το οποίο αντιμετωπίστηκε ως εγκληματική συμμορία» αναφέρει το Spiegel.
Η τελευταία «αμαρτωλή» υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκονται τα ανώτερα στελέχη της τράπεζας αφορά συναλλαγές δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων του θερμοκηπίου. Από την εισαγγελική έρευνα που έχει διεξαχθεί τα τελευταία δύο χρόνια προκύπτει φοροδιαφυγή που πιθανόν να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς η τράπεζα φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το «παραθυράκι» της μη φορολόγησης εντός της ευρωζώνης αδειών εκπομπής επικίνδυνων για την ατμόσφαιρα ρύπων. Αντίθετα, στη Γερμανία αυτές οι άδειες υπόκεινται σε ΦΠΑ τον οποίο χρέωνε στους πελάτες της η Deutsche Bank χωρίς όμως να τον καταβάλλει στα ομοσπονδιακά ταμεία. Ομως, δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση φοροδιαφυγής, έστω και τα διαφυγόντα έσοδα του γερμανικού δημοσίου πιθανόν να είναι δεκάδες εκατομμύρια.
«Η τράπεζα κατηγορείται για φοροδιαφυγή αλλά και για αμέλεια καταγγελίας ξεπλύματος χρημάτων καθώς και για
παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, με άλλα λόγια για κάθε άλλο παρά ασήμαντες υποθέσεις»σημειώνει το περιοδικό. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου