Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

O «κόκκινος» κωδικός 659 της φορολογικής δήλωσης


O «κόκκινος» κωδικός 659  της φορολογικής δήλωσης

Νέο καθεστώς στην επιβολή φόρου από το 2013 αναμένεται να επιφέρει η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει ότι ο φορολογούμενος είναι πλέον υποχρεωμένος να αναγράφει στον κωδικό 659 της φορολογικής του δήλωσης το εισόδημα που αποκτά και που φορολογείται με ειδικό τρόπο, είτε στην πηγή, είτε έχει απαλλαγεί από την καταβολή φόρου.
Και αυτό γιατί η επιβολή έκτακτης εισφοράς που θα ισχύει και για τα εισοδήματα του 2014 δεν εξαιρεί το εισόδημα από πράξεις REΡOS, κέρδη από πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α.Α. και μη εισηγμένων στο Χ.Α.Α., από τόκους καταθέσεων τραπεζών ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης, τόκους έντοκων γραμματίων του Δημοσίου, τόκους ομολόγων του Δημοσίου, τόκους από ομολογίες που εκδίδονται από εταιρίες ή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα, τόκους ομολογιακών δανείων που εκδίδονται στην αλλοδαπή, αμοιβές και μισθοί μελών Δ.Σ. ανώνυμης εταιρίας που έγινε παρακράτηση φόρου 35%, αποζημίωση , ωφέλεια από πώληση εταιρικού μεριδίου , όπως αυτά προκύπτουν μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος που τα βαρύνει καθώς και τα μερίσματα από ημεδαπές ανώνυμες εταιρίες, Ε.Π.Ε., συνεταιρισμούς, μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης. Μέχρι σήμερα λοιπόν οι φορολογούμενοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν στον συγκεκριμένο κωδικό, παρά μόνο στην περίπτωση που ήθελαν να καλύψουν κάποια τεκμήρια. Με αυτό τον τρόπο γλύτωναν την καταβολή της έκτακτης εισφοράς. Όμως από το 2013 είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν άσχετα από το εάν η φοροδοτική τους υποχρέωση έχει εξαντληθεί.
Όταν λοιπόν το υπ. Οικονομικών αποκτήσει την συνολική εικόνα του φορολογούμενου, θα μπορεί να επιβάλλει την έκτακτη εισφορά και σε αυτά τα εισοδήματα.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου