Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

1875: Ιστορικά ρουσφέτια στη Βουλή




Είναι πρέπον εντός των σπλάχνων του έθνους να υπάρχη ο σκώληξ της διαφθοράς και της σπατάλης;», αναρωτιόταν ο δημοσιογράφος και εκδότης Φίλιππος Λούης τον Αύγουστο του 1875, σχολιάζοντας τα ρουσφέτια που γίνονταν στη Βουλή.
Δημοσίευε, δε, το περίφημο ρητορικό ερώτημα: «Ως πότε, κύριοι αντιπρόσωποι, θα υπάρχη αυτή η καταβόθρα χωνεύουσα χιλιάδας δραχμάς κατ’ έτος εις μισθούς εφόρων, βοηθών και κλητήρων;».
Μην σας κάνουν εντύπωση όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην ελληνική Βουλή, σχετικά με τα προνόμια των υπαλλήλων, τα οποία όπως φαίνεται έχουν τις ρίζες τους πολύ πίσω, κάπου στα 1875. Ακόμη μία ιστορία… ελληνική. Παλαιά υπόθεση, λοιπόν, τα ρουσφέτια των Προεδρείων της Βουλής. Ογκωδέστατη πραγματεία μπορεί να γραφτεί με όσα έχουν συμβεί στην υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων από το 1844 μέχρι τις ημέρες μας.
Την πρώτη θέση θα κατέχει πάντα η προσωρινή προεδρία του Δημητρίου Χρηστίδη (1799 - 1877). Ήταν κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης που σχημάτισε ο Χαρίλαος Τρικούπης και ήταν εξαιρετικά βραχύβια, αφού διήρκεσε από τα τέλη Απριλίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 1875.
Ανέτειλε το αστέρι του Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος ευαγγελιζόταν μεγάλες θεσμικές αλλαγές, τον εξευρωπαϊσμό της χώρας και την κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη. Προσωρινός πρόεδρος εκείνης της Βουλής εκλέχθηκε ο Χρηστίδης, που απόλαυε του σεβασμού όλων, αφού κατά τη διάρκεια της Επανάστασης βρισκόταν στο Μεσολόγγι κατά την πρώτη πολιορκία του. Από τότε συμμετείχε στις πολιτικές εξελίξεις, είχε διατελέσει επανειλημμένα νομάρχης, πρεσβευτής και υπουργός Εξωτερικών αλλά και Οικονομίας σε κρίσιμες περιόδους.
Όταν λοιπόν εκλέχθηκε προσωρινά πρόεδρος της Βουλής, υπέκυψε στο κλίμα της εποχής και επέτρεψε να συμβούν απίστευτα πράγματα. Παύθηκαν υπάλληλοι και διορίστηκαν νέοι, απομακρύνθηκαν οι γηραιοί κλητήρες της Βουλής για να διοριστούν τριάντα κλητήρες που ήταν μέχρι τότε υπηρέτες διαφόρων βουλευτών ή ακόμη και μάγειροι στα σπίτια τους!
Ξέσπασε τότε μεγάλο σκάνδαλο, αλλά δεν υπήρξαν επιπτώσεις και κανένας δεν τιμωρήθηκε, αφού μαζί με την κυβέρνηση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα παραιτήθηκε και το Προεδρείο της Βουλής. 
ΠΗΓΗ:topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου