Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

H τιμή του πετρελαίου το 2013 μπορεί να απογειωθεί


нефть аляска нефть добыча аляска 2011 декабрь коллаж
Το 2012 η τιμή του πετρελαίου εκινείτο μεταξύ 92 και 125 δολαρίων το βαρέλι. Η «Φωνή της Ρωσίας» ετοίμασε τη δική της πρόγνωση για τις πετρελαϊκές τιμές την επόμενη χρονιά. Το 2013 η μέση τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί περίπου στα 100 δολάρια, ωστόσο εάν εκραγεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το πετρέλαιο είναι δυνατόν να χτυπήσει και την «οροφή» των 200 δολαρίων, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2012 οι τιμές των ενεργειακών πηγών κινούνταν σε ευνοϊκό για την παγκόσμια οικονομία εύρος, χωρίς ισχυρές υποχωρήσεις και ανόδους. Ο αναλυτής του χρηματιστικού ομίλου «Καπιτάλ» Βιτάλι Κριουκόφ επισημαίνει:
Κατά μέσο όρο η τιμή του πετρελαίου πρέπει να αναμένεται στο επίπεδο των 100 δολαρίων. Αλλά νομίζω ότι οι διακυμάνσεις των τιμών θα είναι πολύ έντονες, καθώς τους τελευταίους μήνες ασκούν σημαντική επιρροή οι γεωπολιτικοί παράγοντες και την επόμενη χρονιά τίποτε δεν θα αλλάξει από αυτήν την άποψη.
Ωστόσο αυτό το σενάριο δεν θα ισχύσει εάν η κατάσταση στην Εγγύς και Μέση Ανατολή τεθεί εκτός ελέγχου. Ο εμπειρογνώμονας της Nomos Bank Ντενίς Μπορίσοφ είναι πεπεισμένος ότι σε αυτήν την περίπτωση το πετρέλαιο είναι σε θέση να σπάσει ρεκόρ στην τιμή του:
Οι εκλογές στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκαν και τώρα το ιρανικό ζήτημα μπορεί ξανά να βρεθεί στην ημερήσια διάταξη. Εάν εξελιχθούν τα πλέον αρνητικά σενάρια, οι τιμές μπορούν να συμπεριφερθούν απρόβλεπτα και να ανυψωθούν έως και τα 200 δολάρια.
Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας, που καθορίζει την τιμή του πετρελαίου, θα αποτελέσει η επενδυτική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του κόσμου στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Ο ειδικός Βιτάλι Κριούκοφ επισημαίνει...... 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου