Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Οι αποκρατικοποιήσεις έχουν τον πρώτο λόγο




Αποφασιστικής σημασίας θα είναι η ορθή ολοκλήρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ειδικά αυτών που αφορούν τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΠΑ και των ΕΛ.ΠΕ. αφού αν δεν εισπραχθούν μέρος ή το σύνολο των 2,6 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί θα πρέπει να αντικατασταθούν μέχρι το Σεπτέμβριο, με νέα επώδυνα μέτρα.
Στις προτεραιότητες για το πρώτο τρίμηνο η δεύτερη φάση για το πρώην Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης - IBC στο Μαρούσι.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίον το πρόγραμμα είναι «εμπροσθοβαρές» τόσο σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες όσο και σε ό,τι αφορά τα έσοδα. Το πρόγραμμα του 2013 θα αποτελέσει πρόκριμα και για την επίτευξη των στόχων για έσοδα αποκρατικοποιήσεων αφού σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου αν δεν πετύχει το πρόγραμμα του επόμενου χρόνου θα οδηγηθούμε σε νέο μνημόνιο πριν το τέλος του χρόνου.
Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με βάση τη συμφωνία που έχει κάνει με τους δανειστές μας αναμένει έσοδα 2,3 δισ. ευρώ από την πώληση μεριδίων κρατικών εταιρειών και άλλα 300 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκέντρωση των εσόδων από την πώληση συμμετοχών του Δημοσίου θα παίξει η ολοκλήρωση της πώλησης του 34,5% του ΟΠΑΠ, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της θυγατρικής της ΔΕΣΦΑ και μαζί η πώληση του35,5% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων.
Αν δεν ολοκληρωθούν αυτές οι αποκρατικοποιήσεις είναι αδύνατο ακόμη και να προσεγγιστεί ο στόχος του 2013, αφού ούτε το σταδιακό τίμημα από την εταιρεία για τα Κρατικά Λαχεία με την προκαταβολή των 190 εκατ. ευρώ ούτε και το ετήσιο τίμημα για το IBC μπορούν να καλύψουν τη διαφορά.
Τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από την προώθηση όλων των επιμέρους φιλέτων του δημοσίου. Συγκεκριμένα αναμένεται να υπάρξει θετική κατάληξη με τις πωλήσεις έξι μεγάλων εμπορικών ακινήτων στο εξωτερικό και το δεύτερο μέρος του τιμήματος για το διεθνές κέντρο ραδιοτηλεόρασης (IBC). Επίσης αναμένεται θετική κατάληξη και από τη θετική κατάληξη των διαγωνισμών για την Κασσιόπη της Κέρκυρας και την περιοχή Αφάντου στη Ρόδο.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου