Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – ΕΠΑ Θεσσαλίας: Δεσμευόμαστε για το Gas release




Ένα από τα βασικά αγκάθια στη διαδικασία δημοπρασιών που ξεκίνησε η ΔΕΠΑ για αέριο σε τιμές κόστους προς τρίτους προμηθευτές και καταναλωτές, φαίνεται ότι αίρεται με πρωτοβουλία των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Σύμφωνα με επιστολή που έστειλαν προς τη ΔΕΠΑ οι δύο εταιρείες, αυτές δεσμεύονται εφόσον συμμετάσχουν στις επόμενες δημοπρασίες τότε το όποιο όφελος προκύψει να μην το καρπωθούν οι ίδιες αλλά να το μετακυλήσουν αυτούσιο στην κατανάλωση και στους βιομηχανικούς τους πελάτες.
Θυμίζουμε ότι οι δύο εταιρείες δε συμμετείχαν στην πιλοτική δημοπρασία αερίου που διενεργήθηκε στις αρχές της εβδομάδας.
Το θέμα των ΕΠΑ έθεσαν πρώτοι οι βιομηχανικοί καταναλωτές, οι οποίοι είχαν προβάλει δύο βασικές ενστάσεις επί της διαδικασίας, αν και τελικά συμμετείχαν σε αυτή, συντελώντας καθοριστικά στην επιτυχία της.
Εκτός όμως από τη συμμετοχή των ΕΠΑ οι βιομηχανίες είχαν ζητήσει – κάτι που ίσχυσε στην πιλοτική δημοπρασία, όχι όμως και στις επόμενες που σχεδιάζονται για το 2013 – οι όποιες ποσότητες αγοραστούν να ενταχθούν στις συμβατικές τους καταναλώσεις και να μη συνυπολογιστούν στη ρήτρα take or pay. Ο φόβος των βιομηχανικών καταναλωτών είναι ότι μπορεί να εξασφαλίσουν ένα disount στο κόστος με το οποίο προμηθεύονται αέριο, ωστόσο στη συνέχεια μπορεί η ΔΕΠΑ εφαρμόζοντας το take or pay, να πάρει πίσω το όποιο όφελος. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε τέτοιο ρίσκο ως βιομηχανία, θέλουμε ως καταναλωτές ξεκάθαρο τοπίο. Εφόσον λοιπόν βρεθεί λύση σε αυτή την ανησυχία των βιομηχανικών καταναλωτών, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή τους στις δημοπρασίες του 13. Σε διαφορετική περίπτωση, τίθεται εν αμφιβόλω.
Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή των 21 βιομηχανικών πελατών ήταν εκείνη που συνετέλεσε στο να απορροφηθεί περίπου το 80% της δημοπρατούμενης ποσότητας και να μην οδηγηθεί σε αδιέξοδο το εγχείρημα. 
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου