Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Παρεμβάση από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, σχετικά με το ρόλο του συνδικαλιστικου κινήματος σήμερα και την προοπτική του για το αύριο




Η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διεθνούς και ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης. Η κρίση αυτή έχει τεράστιες επιπτώσεις στον κόσµο της μισθωτής εργασίας. Και το συνδικαλιστικό κίνηµα είναι υποχρεωµένο και ν' αγωνιστεί και να δώσει απαντήσεις.
Τον τελευταίο καιρό γίναµε μάρτυρες πολιτικών οι οποίες είχαν δυσµενέστατες επιπτώσεις στο εισόδηµα, στην απασχόληση, στις εργασιακές σχέσεις, στα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώµατα των ανθρώπων του µόχθου, στη µισθωτή εργασία. Κι είναι αλήθεια ότι το συνδικαλιστικό κίνηµα παρά τους µεγάλους αγώνες, τους πολύ σκληρούς αγώνες που έδωσε, δεν κατόρθωσε να δώσει µια οριστική, µια µόνιµη απάντηση και να προστατεύσει αποτελεσµατικά αυτό τον κόσµο από τις επιπτώσεις µέτρων, που ήταν µέτρα άδικα, µέτρα άνισα και µέτρα αναποτελεσµατικά για την αντιµετώπιση της κρίσης.
Απεδείχθη λοιπόν ότι αυτό που χρόνια τώρα συζητούµε, δηλαδή ότι πρέπει στο συνδικαλιστικό κίνηµα να δούµε τις εποχές που αλλάζουν, τις προτεραιότητες και τα διακυβεύµατα ούτως ώστε να οργανωθούµε µε τρόπο τέτοιο που θα δίνουµε απαντήσεις, αλλά ταυτόχρονα θα έχουµε και τη δυνατότητα να κάνουµε αποτελεσµατικούς αγώνες, είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε.
Η κρίση αυτή προφανώς δεν αφορά µόνο την Ελλάδα. Όµως, στην Ελλάδα παρουσιάζεται µε ιδιαίτερη οξύτητα γιατί βρισκόµαστε εν µέσω των δίδυµων ελλειµµάτων, του χρέους αφενός και των δηµοσιονοµικών αφετέρου. Αντιµετωπίζει ανάλογα προβλήµατα και η Ευρώπη, και βλέπουµε ότι κι εκεί το συνδικαλιστικό κίνηµα προσπαθεί να αναδιοργανωθεί, να αναστοχαστεί όλη του την πορεία και να προσπαθήσει να δώσει σύγχρονες απαντήσεις. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου