Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012
Στα χέρια του πρωθυπουργού η μυστική μελέτη για φυσικό αέριο και πετρέλαιο νότια της Κρήτης - Γίνεται λόγος για όφελος μαμούθ έως 1,3 τρισ. δολάρια
- Πίσω από τις μελέτες κρύβεται ο νορβηγικός κολοσσός PGS
- Τα τελικά αποτελέσματα των μελετών αναμένονται μέσα στο 2013
- Ο υποθαλάσσιος πλούτος της χώρας θα μας βγάλει από το οικονομικό και ενεργειακό αδιέξοδο;
- Απατείται χάραξη ΑΟΖ πριν αρχίσουν τα τρυπάνια
Σάλο προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα η μελέτη της Deutsche Bank σύμφωνα με την οποία έχουν εντοπιστεί υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και μάλιστα τόσα όσα ώστε η Ελλάδα ξεχρεώνει και με το παραπάνω και βγαίνει οριστικά από το οικονομικό αδιέξοδο.
Μετά τη μελέτη της γερμανικής τράπεζας, έρχεται στο φως και νέα αποκάλυψη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα που ενισχύει ακόμη περισσότερο την αισιοδοξία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Κεφάλαιο, ο νορβηγικός κολοσσός PGS ύστερα από μυστικές σεισμικές μελέτες που διενήργησε ερήμην του ελληνικού κράτους, διαθέτει σοβαρές ενδείξεις αλλά και τεκμήρια για τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης. Το αποκαλυπτικό έγγραφο με τη μελέτη βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού ο οποίος έχει ενημερωθεί και προσωπικά.
Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, οι επιστήμονες κ.κ Λυγερός, Κονοφάγος και Φώσκολος αποτιμούν το όφελος της χώρας από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και ίσως πετρελαίου από 270 δισ. έως και 1,3 τρισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι η μελέτη της Deutsche Bank αποτιμούσε τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου νοτίως της Κρήτης στα 427 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή καθαρό όφελος για το δημόσιο της τάξης των 214 δισ. ευρώ -ή 107% του σημερινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Τα αποτελέσματα των σεισμολογικών ερευνών που έχουν ξεκινήσει αναμένονται στα μέσα του 2013 ενώ σημειώνεται πως απαιτείται χάραξη ΑΟΖ.
Τέλος, οι υπολογισμοί της τράπεζας αφορούν μόνον τα υποθαλάσσια κοιτάσματα των υποθαλάσσιων εκτάσεων νοτίως της Κρήτης και όχι και αυτών του Ιονίου ή και του Αιγαίου.
ΠΗΓΗ:newsit.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου