Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Μπορεί να αποτύχει η απόφαση του Eurogroup;




Ναι, η απόφαση του Eurogroup υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποτύχει και μάλιστα στις αμέσως επόμενες μέρες. Το Eurogroup αποφάσισε ότι στις 13-12-2012 οι εταίροι-δανειστές θα εκταμιεύσουν ποσό 10,6 δις ευρώ και μετά θα παραχωρήσουν εγγυήσεις ύψους 23,8 δις ευρώ (όπως το είχαμε πει), για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Εννοείται ότι όλα αυτά τα ποσά είναι...
έντοκα δάνεια τα οποία επιβαρύνεται ο ελληνικός λαός. Επιπλέον, τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2013, θα δοθούν στην Ελλάδα τα υπόλοιπα 9,3 δις ευρώ δάνειο, ανάλογα με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος. Αργότερα ίσως μειωθούν λίγο και τα επιτόκια δανεισμού.
Όλα αυτά όμως με έναν όρο. Θα πρέπει η Ελλάδα να επαναγοράσει από τη δευτερογενή αγορά, ομόλογα ύψους 63 δις ευρώ που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες (40 στο εξωτερικό και 23 οι ελληνικές τράπεζες). Η επαναγορά θα πρέπει να γίνει με άλλο έντοκο δάνειο που θα χορηγήσει στην Ελλάδα ο EFSF.
Αυτό φυσικά σημαίνει πως, αντί να «κουρευτεί» το διακρατικό χρέος της Ελλάδας, όπως ζητούσε το ΔΝΤ, τουναντίον αυτό θα αυξηθεί κατά 63 δις ευρώ, «κουρεύοντας» ουσιαστικά τους ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα μειωμένης αξίας.
Πέρα όμως από το νέο αυτό δανεισμό της χώρας, υπάρχει ένας ακόμα όρος που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Ο όρος αυτός είναι ότι η πιο πάνω επαναγορά θα πρέπει να γίνει μέχρι την 12-12-2012 και μάλιστα με τιμές επαναγοράς, αυτές που ίσχυαν την 23 Νοεμβρίου στη διεθνή αγορά ομολόγων. Δηλαδή πριν αρχίσει η φημολογία για την ενδεχόμενη επαναγορά, οπότε και άρχισε η κερδοσκοπία που ανέβασε τις τιμές των ελληνικών ομολόγων.
Αν όμως οι κερδοσκόποι αρνηθούν να πωλήσουν τα ομόλογα που κατέχουν, τότε αυτή η απόφαση του Eurogroup δεν ισχύει.
Αναμένουμε λοιπόν την 12-12-2012!!! 
ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου