Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Eurogroup: Μείωση του χρέους-Σε τρεις δόσεις τα 43,7 δις ευρώ


Eurogroup: Μείωση του χρέους-Σε τρεις δόσεις τα 43,7 δις ευρώ

Έπειτα από αμοιβαίες υποχωρήσεις, οι δύο πλευρές αποφάσισαν τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης ύψους 34,4 δισ. ευρώ έως τις 13 Δεκέμβριου, αφού πρώτα θα έχει πάρει το «πράσινο φως» των κοινοβουλίων των χωρών της Ευρωζώνης.
Επιπλέον, συμφώνησαν τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ να δοθούν σε τρεις υποδόσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
«Καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία όπως τόνισε «επέδειξε σταθερή προσήλωση στο πρόγραμμα».
Ικανοποιημένος από τις αποφάσεις της συνεδρίασης εμφανίστηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, οποίος σημείωσε πως με τη σημερινή απόφαση περιορίζεται το κλίμα αβεβαιότητας που υπήρχε γύρω από την Ελλάδα.
Παράλληλα, ο κ. Ρεν σημείωσε ότι το συγκεκριμένο Eurogroup ήταν και μια δοκιμασία για την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι και πάλι «στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος», ενώ δήλωσε ικανοποιημένη για τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να επαναφέρουν το χρέος της Ελλάδας σταδιακά κάτω του 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.
Σημειώνεται ότι η μείωση του χρέους θα επιτευχθεί με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν την επαναγορά του ελληνικού χρέους, την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, τη μείωση των επιτοκίων της ελληνικών δανείων, τη σημαντική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων, καθώς και την αναβολή των πληρωμών των τόκων για τον EFSF.
Διαβάστε επίσης:
Λαγκάρντ: Το ελληνικό χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022
Eurogroup: Μείωση του ελληνικού χρέους κατά 40 δις ευρώ
Όλι Ρεν: Η συμφωνία απομακρύνει την αβεβαιότητα από την Ελλάδα
Γιούνκερ: Καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα 
ΠΗΓΗ:.newsbomb.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου