Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Στο Γεωπολιτικ​ό Παιχνίδι η ΔΕΠΑ



Θα καθυστερήσει σημαντικά η απόφαση για τη μεταβίβαση της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, παρά την αναπτυσσόμενη φημολογία περί του αντιθέτου.
Όπως επισημαίνουν στο euro2day πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, μια παρόμοια απόφαση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ληφθεί αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια.
Στην ουσία παραδίδει σε μη δημόσιο έλεγχο τη διακίνηση φυσικού αερίου,μέσω του εθνικού χώρου και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο, όπου ο χάρτης των ζωνών επιρροής επαναπροσδιορίζεται.
Οι αναμενόμενες αλλαγές στη Συρία που θα στερήσουν από τη Ρωσία σημαντικά ερείσματα στην περιοχή, η απομάκρυνση της Τουρκίας από τον πρώην παραδοσιακό της σύμμαχο, το Ισραήλ, η προσέγγιση Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ, οι κυοφορούμενες αλλαγές στο Βόρειο Ιράκ σε σχέση με τη διευθέτηση του Κουρδικού,είναι φυσικό να προσδίδουν έναν κατά πολλούς, αναβαθμισμένο ρόλο, στον Ελληνικό χώρο. Αυτός σχετίζεται και με τα ενεργειακά, δηλαδή επί της ουσίας την άσκηση επιρροής μέσω της μεταφοράς ενέργειας ή της προμήθειας ενέργειας.
Με τα δεδομένα αυτά, ανάλογα με τα συμφέροντα και τις βλέψεις που έχει κάθε ένας από τους κυριότερους υποψήφιους αγοραστές,θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη ΔΕΠΑ για:
* Τη διασφάλιση της μεταφοράς φυσικού αερίου προς την ΕΕ (Νότιος Διάδρομος, διασύνδεση με Ιταλία, συμμετοχή στον αγωγό ΤΑΡ),όπως στην περίπτωση Socar.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου