Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Στην Τουρκία Εντοπίστηκε το Ιρανικό Δεξαμενόπλοιο-Φάντασμα






Αναστάτωση προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες στις ελληνικές αρχές το «μεταμφιεσμένο» δεξαμενόπλοιο Baical, το οποίο σε πρώτη φάση επιχείρησε να ανεφοδιαστεί στην Σύρο και εν συνεχεία, αφού εισέπραξε αρνητική απάντηση από την εταιρεία Sekavin, κατευθύνθηκε προς την Τουρκία έχοντας απενεργοποιήσει το σύστημα αυτόματου εντοπισμού του.
Το τάνκερ μεταφέρει 146.000 τόνους αργού πετρελαίου και φέρει την σημαία της Βενεζουέλας, καθώς πλέον η Τεχεράνη επιλέγει να μεταμφιέζει τα πλοία της ώστε να παρακάμπτει τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον και η Ε.Ε. Το πλοίο έφτασε στην Σύρο την Τρίτη, όπου και ελέγχθηκε από τις τοπικές αρχές, προκειμένου να ανεφοδιαστεί από την ελληνική εταιρεία Sekavin. Σε πρώτη φάση δεν εντοπίστηκε κάτι το επιλήψιμο, αλλά εν συνεχεία διαπιστώθηκε η πραγματική του καταγωγή, με αποτέλεσμα η Sekavin να αρνηθεί να του παρέχει υπηρεσίες, όπως άλλωστε προβλέπεται από τις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε.
Μετά την άρνηση που εισέπραξε, το Baical αναχώρησε από το νησί και απενεργοποίησε τον πομπό αυτόματου εντοπισμού που φέρουν όλα τα πλοία. Κανονικά, το πλοίο υποτίθεται ότι έχει προορισμό την Αίγυπτο και μετά από αρκετές ώρες εντοπίστηκε να πλέει στα τουρκικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Κω.
Η όλη υπόθεση πάντως υπογραμμίζει αφενός τις απεγνωσμένες πρωτοβουλίες της Τεχεράνης ώστε να εξάγει το πετρέλαιό της και αφετέρου την ανάγκη επαγρύπνησης των ελληνικών αρχών προκειμένου να εφαρμόσουν τα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε. 
ΠΗΓΗ:energia.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου