Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΠΑ: Πυρετώδεις οι προετοιμασίες ενόψει αποκρατικοποίησης




Μια σειρά από εκκρεμότητες και ανοιχτά ζητήματα που επί μακρόν αποτελούσαν τροχοπέδη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση περί ιδιωτικοποίησης, έχουν επιλυθεί το τελευταίο διάστημα, ανοίγοντας το δρόμο ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πώληση «ορόσημο» της ενεργειακής ΔΕΚΟ.
Τα έξι βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα ενόψει της ιδιωτικοποίησης είναι:
1) Υπεγράφη η μακροχρόνια σύμβαση της ΔΕΠΑ με τη ΔΕΗ με όρους αμοιβαίας ωφέλειας.
2) Στο κομμάτι της προμήθειας αερίου η ΔΕΠΑ προχώρησε στην επέκταση των συμβάσεων με τους κυριότερους προμηθευτές, εξασφαλίζοντας μάλιστα εκπτώσεις από το μεγαλύτερο προμηθευτή της, τη ρωσική Gazprom. Οι εκπτώσεις αυτές μετακυλήθηκαν στους πελάτες καταναλωτές.
3) Παρά τις οφειλές πελατών της που φτάνουν περίπου τα 400 εκατ. ευρώ (στοιχεία όπως παρουσιάστηκαν επίσημα στη βουλή) καταφέρνει και συντηρεί ζωντανή την αγορά με δεδομένες τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν στην αγορά (οφειλές ΛΑΓΗΕ στους πελάτες, έλλειψη ρευστότητας στην αγορά).
4) Με πρωτοβουλία του επικεφαλής της εταιρείας Χ. Σαχίνη, έγιναν σημαντικά βήματα και υπήρξε αμέριστη συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς αερίου, με αποτέλεσμα την έκδοση της απόφασης – σταθμός της ΕΠΑΝΤ για το άνοιγμα της αγοράς αερίου.
5) Η ΔΕΠΑ διευθέτησε με τη Shell το πρόβλημα που ανέκυψε με την αποχώρηση της Duke Energy από την ΕΠΑ Αττικής. Σημειώνεται ότι από την πλευρά της πολυεθνικής επενδύθηκε ποσό της τάξης των 50 εκατομμυρίων.
6) Στο μέτωπο των αναπτυξιακών έργων η ΔΕΠΑ προχωρά το σχεδιασμό του κομβικής σημασίας ελληνοβουλγαρικού αγωγού, IGB. Παράλληλα στην εγχώρια αγορά η εταιρεία εμφανίζει πολύ θετικά αποτελέσματα με σημαντική αύξηση τζίρου και κερδών, παρά το γεγονός πλέον στην αγορά υπάρχει ανταγωνισμός και δραστηριοποιούνται ιδιώτες παίκτες.
ΠΗΓΗ:.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου