Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Μονόδρομος οι Αυξήσεις των Τιμολογίων της ΔΕΗ




Αναστάτωση προκλήθηκε στο καταναλωτικό κοινό από τις δηλώσεις (20/11) του υφυπουργού ΠΕΚΑ, κ. Μ. Παπαγεωργίου σχετικά με σημαντικές αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ μέσα στο 2013. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι «είχαμε πει για το 2012 ότι δεν θα υπάρχει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κάτι το οποίο τηρήσαμε. Το 2013 είναι μια χρονιά που, με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία και τη μνημονιακή υποχρέωση, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε απελευθέρωση των τιμολογίων... Aυτό σημαίνει ότι στις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει να έχουν συνάφεια οι τιμές με το κόστος παραγωγής».
Οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε αυξήσεις των τιμολογίων είναι δύο: Πρώτον, το κόστος του άνθρακα που θα προκύψει από τις αρχές του 2013 και αφορά όλες τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεύτερον, η απελευθέρωση των τιμολογίων στα πλαίσια του Μνημονίου, ώστε να αντανακλούν το πραγματικά κόστος παραγωγής.
Στην πράξη τα παραπάνω μεταφράζονται σε πιθανές αυξήσεις έως και 40%, ενώ η ΔΕΗ αναμένεται να αποστείλει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες στη ΡΑΕ τα επικαιροποιημένα κοστολογικά της στοιχεία, τα οποία θα αποτελέσουν και τη βάση για τη διαμόρφωση των νέων τιμών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου