Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΠΕ: Στα 63 εκατ. ευρώ τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη γ΄τριμήνου




Στα 63 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων στο γ΄ τρίμηνο ενώ τα αναπροσαρμοσμένα EBITDΑ έφτασαν τα  93 εκατ. ευρώ. 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου, τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στα ισχυρά διεθνή περιθώρια διύλισης (ενδεικτικά περιθώρια FCC Μεσογείου στα $6,4/bbl), αυξημένες εξαγωγές και της ωφέλειας από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για έλεγχο των δαπανών, καθώς τα σταθερά κόστη είναι μειωμένα κατά 13% σε σχέση με πέρυσι.
Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τη διαδικασία εκκίνησης εμπορικής λειτουργίας του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου Ελευσίνας, με μη επαναλαμβανόμενα έξοδα και αυξημένα αποθέματα να επιδρούν αρνητικά στην κερδοφορία και τις ταμειακές ροές στο Γ’ τρίμηνο.
Από το τέλος του τριμήνου, το διυλιστήριο λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα, εξάγοντας το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του σε προϊόντα diesel και η συνολική θετική συνεισφορά θα φανεί στα αποτελέσματα του Δ’ τριμήνου.
Το ελληνικό οικονομικό περιβάλλον συνέχισε να είναι δυσμενές, με τη μειωμένη ρευστότητα να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα (μείωση ΑΕΠ κατά 7,2% στο Γ’ τρίμηνο). Η εγχώρια ζήτηση καυσίμων ήταν μειωμένη κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, τόσο στον κλάδο λιανικής όσο και στη βιομηχανία.
Τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν στα €63 εκ. (έναντι ζημιών €17 εκ. στο Γ’ τρίμ. 2011), ενισχυμένα από κέρδη συναλλαγματικών διαφορών €20 εκ. λόγω αποτίμησης δανείων σε δολάρια ΗΠΑ (έναντι ζημιάς €43 εκ. το Γ’ τρίμηνο 2011), καθώς και τις επιδόσεις των συνδεδεμένων επιχειρήσεων στον κλάδο Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου.
Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν στα € 70εκ. (Γ’ τριμ. 2011: € -17εκ.), καθώς η ανάκαμψη των τιμών αργού πετρελαίου οδήγησε σε κέρδη από αποτίμηση αποθεμάτων ύψους €30 εκ..
Η διαδικασία εκκίνησης των διυλιστηρίων και οι σχετιζόμενες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, ειδικά για το διυλιστήριο Ελευσίνας, οδήγησαν σε αυξημένο Καθαρό Δανεισμό στα €2,4 δισ. Η εμπορική λειτουργία του νέου διυλιστηρίου  σηματοδοτεί την έναρξη της σταδιακής μείωσης του δανεισμού του Ομίλου.
Η αναχρηματοδότηση πιστωτικών γραμμών που λήγουν στο Δ’ τρίμηνο 2012 και Α’ τρίμηνο 2013 είναι ήδη σε εξέλιξη, με στόχο τη σύναψη δανείων συνολικού ύψους €750 εκ. Η διαδικασία των κοινοπρακτικών δανείων ξεκίνησε στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου στις 15/11/12 και τα νέα δάνεια υποστηρίζονται από το βασικό κορμό τραπεζών που διατηρούν μακροχρόνια σχέση με τον Όμιλο.
Έχει ήδη εξασφαλισθεί συμμετοχή αναχρηματοδότησης για δάνεια ύψους άνω των €700 εκ. από τις Διοργανώτριες Τράπεζες (Bookrunners και Mandated Lead Arrangers) ενώ η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η από κοινού διαδικασία με το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Στις 5/11/2012 κατατέθηκαν μη δεσμευτικές προσφορές από υποψήφιους αγοραστές.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι, μετά από ασφαλή και επιτυχημένη διαδικασία εκκίνησης, το αναβαθμισμένο διυλιστήριο Ελευσίνας λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα, σηματοδοτώντας μια σημαντικότατη θετική εξέλιξη για τον Όμιλο. Η ολοκλήρωση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επένδυσης στην Ελλάδα και ενός από τα μεγαλύτερα διυλιστηριακά έργα στην Ευρώπη, παρά τις αντιξοότητες της οικονομικής κρίσης στη χώρα, μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους και αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο ικανοτήτων και επαγγελματισμού των ανθρώπων μας σε όλο τον Όμιλο.
Το αναβαθμισμένο διυλιστήριο θα ενισχύσει σημαντικά τις ταμειακές ροές και την κερδοφορία του Ομίλου, θα αυξήσει την εξωστρέφειά του και θα συνεισφέρει σημαντικά οφέλη στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία». 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου