Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

"Clear Skies 2012": Κολοσσιαία άσκηση αεράμυνας της ρωσικής Αεροπορίας



Τις μεγαλύτερς ασκήσεις αεράμυνας από το 1990 μέχρι σήμερα πραγματοποιεί από τώρα μέχρι τις 16 Οκτωβρίου η ρωσική Αεροπορία στην κεντρική Ασία, επιστρατεύοντας, εκατοντάδες πιλότους, χιλιάδες προσωπικό εδάφους μεταξύ αυτών και χειριστές αντιαεροπορικών συστημάτων,  δεκάδες αεροσκάφη γενικών μεταφορών και έγκαιρης προειδοποίησης και ένα από τα καλύτερα αναχαιτιστικά της το MiG-31BM Foxhound.
Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται από τη διοίκηση Αεράμυνας (PVO) της ρωσικής Αεροπορίας (VVS) στο δυναμικό της οποίας υπάγονται τα MiG-31BM και τα οποία διαφέρουν σε ότι αφορά τον οπλισμό τους αλλά και τα ηλεκτρονικά τους από τα MiG-31B τα οποία είναι επιχειρούν με τη VVS.
Η περιοχή των ασκήσεων καταλαμβάνει ένα τεράστιο γεωγραφικό χώρο, ο οποίος εκτίνεται από τη Σιβηρία μέχρι τις κεντρικές δημοκρατίες του Καζακστάν,. Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Η ασκήσεις φέρουν την επωνυμία Καθαροί ή Ανοιχτοί Ουρανοί 2012, και σε αυτές μετέχουν και οι τρεις χώρες προσφέροντας αεροπορικές βάσεις,, προσωπικό αλλά και αντιαεροπορικά συστήματα.
Εκτός των MiG-31BM στην «Ανοικτοί Ουρανοί 2012» μετέχουν μεταφορικά αεροσκάφη IL-76 και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης A-50U ενώ από πλευρά αντιαεροπορικών συστοιχιών έχουν τεθεί στη διάθεση της PVO συστήματα S-300 και S-400. 
Το σενάριο της άσκησης αφορά διείσδυση απειλών από τα νότια, χωρίς όμως να προσδιορίζει ιδιαίτερα τον τύπο των απειλών, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες όμως εστιάζεται στη «διείσδυση πυραύλων cruise». Να σημειωθεί ότι το Καζακιστάν προς νότο συνορεύει με το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν ενώ το τελευταίο συνορεύει με το Ιράν.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου