Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που απλοποιεί τις ιδιωτικοποιήσεις



Νομοσχέδιο με το οποίο αίρονται μια σειρά από νομικά εμπόδια και διευκολύνεται η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και το έργο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κατάθεσε στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δεν απαιτείται πλέον αυξημένη πλειοψηφία (2/3) για την διατύπωση γνώμης από την επιτροπή δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφέλειας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης σχετικά με την καταλληλότητα των προτεινομένων προς διορισμό ή την ανανέωση της θητείας τους για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.
Ακόμη, καταργείται το ελάχιστο ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.
Το νομοσχέδιο ρυθμίζει μια σειρά από διοικητικές και φορολογικές εκκρεμότητες σχετικές με τον λεγόμενο θεσμό «επιφανείας».
Μεταξύ άλλων προβλέπεται ρητά ότι τα δικαιώματα της αποκλειστικής διαχείρισης και εκμεταλλεύσεως που έχουν κατά καιρούς συσταθεί υπέρ άλλων φορέων του δημοσίου μπορούν να περιέλθουν στο ΤΑΙΠΕΔ.
Στις δυνατότητες αξιοποίησης προστίθενται η σύσταση και μεταβίβαση ενοχικών δικαιωμάτων, καθώς και η σύσταση της προβλεπομένης επικαρπίας επί δικαιώματος, το οποίο έχει ήδη περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς αντάλλαγμα. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου