Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Έξαρση λαθρεμπορίου λόγω... έξαρσης των φόρων στα καύσιμα



Όσο αυξάνονται οι φόροι στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα, τόσο αυξάνεται και το κέρδος του λαθρέμπορου. Αλλά ακόμη και αυτός που δεν είναι λαθρέμπορος μπαίνει, λόγω του υψηλού κέρδους, στον πειρασμό να γίνει.
Αυτό θα πει ένας έμπειρος τελωνειακός υπάλληλος αν τον ρωτήσετε ποια είναι η σχέση του ύψους των ειδικών φόρων κατανάλωσης με τον όγκο του λαθρεμπορίου. Δυστυχώς για τα δημόσια έσοδα η παραπάνω θεωρία επιβεβαιώνεται με τον πιο πανηγυρικό τρόπο στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς καυσίμων όπου από τα μέσα του 2009 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης πολλαπλασιάστηκαν προκειμένου να εξασφαλιστούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα και να αντιμετωπισθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.
Από τις αρχές του 2009 έως και το Μάιο του 2010 ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στη βενζίνη αυξήθηκε κατά 86,6%. Ενώ στις αρχές του 2009 στην τιμή κάθε λίτρου αμόλυβδης ήταν ενσωματωμένος ΕΦΚ ύψους 0,359 ευρώ σήμερα ανέρχεται στα 0,67 ευρώ. Μάλιστα η φορολογική επιβάρυνση της βενζίνης είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι στον ΕΦΚ επιβάλλεται και ΦΠΑ, ο συντελεστής του οποίου από το 2009 έως σήμερα έχει αυξηθεί από το 19% στο 23%. Μένει να δούμε, κατ’ αρχάς αν η αύξηση των φόρων, αύξησε και τα φορολογικά έσοδα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου