Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

BP: Μεγάλωσε με Ιρανικό Πετρέλαιο



ΒΡ σημαίνει British Petroleum, δηλαδή Βρετανικά Πετρέλαια. Τίποτε το συναρπαστικό. Η ιστορία της βρετανικής αυτής εταιρείας, όμως, είναι συνδεδεμένη με την ιστορία των περσικών πετρελαίων και του ανθρώπου που μετέτρεψε το πετρέλαιο σε κινητήρια δύναμη του πλανήτη. Κι αυτή είναι όντως συναρπαστική.
Γύρω στο 1000 π.Χ., λοιπόν, ιερείς του Ζαρατούστρα είχαν ανακαλύψει στην Περσία το μυστικό του πετρελαίου. Εχτιζαν τους ναούς τους κοντά σε πηγές νάφθας και προκαλούσαν ανάφλεξη φυσικού αερίου. Ο αρχιερέας καλούσε τους πιστούς να σβήσουν τη φωτιά. Εχυναν κουβάδες νερό, αλλά η φωτιά φυσικά δεν έσβηνε. Και τα πλήθη εκστασιάζονταν. Τρεις χιλιάδες χρόνια αργότερα, στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Γαλλοκαναδός Νοξ ντ' Αρσί ανακάλυψε πάλι τα πετρέλαια του Ιράν. Κάνοντας και πάλι τα πλήθη να εκστασιάζονται.
Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Ντ' Αρσί (1849-1917) κατείχε μια σημαντική περιουσία από τις επιχειρήσεις εξόρυξης χρυσού που είχε στην Αυστραλία. Τότε έπεσε στα χέρια του μια μελέτη ενός γάλλου γεωλόγου και αρχαιολόγου για την Περσία. Από τη μελέτη πείστηκε ότι η χώρα αυτή έκρυβε σημαντικές ποσότητες πετρελαίου. Ταξίδεψε ώς την Τεχεράνη και υποθηκεύοντας ολόκληρη την περιουσία του κατάφερε να υπογράψει με τον σάχη σύμβαση ερευνών και εκμετάλλευσης πετρελαίου. Στις 28 Μαΐου 1901 άρχισε τις γεωτρήσεις στις πετρώδεις και έρημες εκτάσεις της επαρχίας Χουτζιστάν, κοντά στον Περσικό Κόλπο.
Σύμφωνα με τη σύμβαση...... 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου