Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Το ευρώ τρίζει, η Γερμανία πλουτίζει


Το ευρώ τρίζει, η Γερμανία πλουτίζει
Το μεγαλύτερο πλεόνασμα σε παγκόσμιο επίπεδο εμφανίζει το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας. Ξεπερνάει ακόμη και οικονομικές υπερδυνάμεις όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Η οικονομική κρίση χτυπάει το ευρώ, αλλά όχι τη Γερμανία.
Σύμφωνα με τους Financial Times Γερμανίας η αξία των γερμανικών εξαγωγών στα τέλη του 2012 θα ξεπερνά κατά περίπου 210 δις δολάρια την αξία των εισαγωγών. Το Ινστιτούτο IFO του Μονάχου που πραγματοποίησε την έρευνα επισημαίνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012 το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ανήλθε σε 77 δις ευρώ και σημείωσε αύξηση 16% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους !
Τα υψηλά αυτά πλεονάσματα αποτελούν, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, παράγοντα ανισορροπίας της παγκόσμιας οικονομίας και μια από τις σημαντικότερες αιτίες της κρίσης. Ο Επίτροπος Ολι Ρεν είχε προαναγγείλει τον Φεβρουάριο τη δημιουργία μιας ερευνητικής ομάδας με αντικείμενο τις συνέπειες που προκαλούν στην ευρωπαική οικονομία και στην υπερχρέωση ορισμένων κρατών-μελών τα υπερβολικά μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα.
Στη γερμανική κυβέρνηση πανηγυρίζουν, όπως είναι φυσικό. Εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ χαιρέτισε την απόδοση των εξαγωγών της Γερμανάις εκτιμώντας την ως «πολύ θετική» ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα ήταν λάθος να υπάρξει ένα τεχνητό φρενάρισμα των εξαγωγών της χώρας.
Αντίθετα, ο οικονομολόγος Χάινερ Φλάσμπεργκ, υπεύθυνος του ΟΗΕ για το Παγκόσμιο Εμπόριο και την Ανάπτυξη, αντέδρασε με σφοδρότητα στις θριαμβολογίες της γερμανικής κυβέρνησης. Επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά αβέβαιο το κατά πόσον οι υπερχρεωμένες χώρες θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους απο τις μαζικές εισαγωγές γερμανικών προιόντων. 
ΠΗΓΗ:papaioannou.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου