Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Κούρσα του «μαύρου χρυσού» στα 115,04 δολάρια το βαρέλι



ΝΕΑ προβλήματα στην ήδη ταλαιπωρημένη παγκόσμια οικονομία είναι «έτοιμο» να προκαλέσει το πετρέλαιο, με το brent να διαμορφώνεται χθες στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου και να ξεπερνά τα 115 δολάρια ανά βαρέλι. Ο συνδυασμός ανησυχιών για την προμήθεια της παγκόσμιας αγοράς, κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων από το εμπάργκο στο Ιράν αλλά και της συνεχιζόμενης αναστάτωσης στη Μέση Ανατολή, με την ελπίδα ότι οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο θα προχωρήσουν σε εφαρμογή στήριξης των οικονομιών τους, κίνηση που θα ωθήσει υψηλότερα τη ζήτηση, ήταν αρκετός για το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου του brent να φθάσει έως το επίπεδο των 115,04 δολαρίων ανά βαρέλι. 
Σαφώς σημαντικές ανησυχίες προκαλεί και η νέα «κόντρα» που δημοσιοποιήθηκε μεταξύ της γαλλικής Total και της ιρακινής κυβέρνησης. Το Ιράκ ξεκαθάρισε προς τον γαλλικό όμιλο ότι αν δεν διακόψει τις σχέσεις του με την αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν (βρίσκεται στο Β. Ιράκ) τότε θα πρέπει να προχωρήσει στην πώληση των μεριδίων που κατέχει σε μεγάλο πετρελαϊκό κοίτασμα εντός του ιρακινού εδάφους. «Για να κλείσει η υπόθεση αυτή, ζητήθηκε από την Total να αποσυρθεί από το πετρελαϊκό πεδίο της Χελφάγια (Νότιο Ιράκ), δίνοντάς της τη δυνατότητα να πουλήσει το μερίδιό της σε άλλες εταιρίες ή να διακόψει το συμβόλαιό της με το Κουρδιστάν», εξήγησε ο Χουσέιν αλ-Χαριστάνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός υπεύθυνος για την Ενέργεια. Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποια είναι η προθεσμία που δόθηκε στην Total προκειμένου να λάβει μια απόφαση. Το Κουρδιστάν υπέγραψε δεκάδες πετρελαϊκά συμβόλαια με ξένες εταιρίες χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης, η οποία απαιτεί αυτού του τύπου οι διαπραγματεύσεις να γίνονται μέσω του υπουργείου Πετρελαίου και θεωρεί παράνομο κάθε συμβόλαιο που υπογράφεται έξω από αυτό το κύκλωμα. Η Total ανακοίνωσε στις 31 Ιουλίου πως υπέγραψε μια συμφωνία που της επιτρέπει να πάρει μέρος στην πετρελαϊκή εξερεύνηση του ιρακινού Κουρδιστάν. «Η Total ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμβόλαια στο Κουρδιστάν και εξαιτίας αυτού ο υπουργός Πετρελαίου τής είπε πως παραβιάζει την ιρακινή νομοθεσία», υπογράμμισε ο Χαριστάνι. «Αν τερματίσει το συμβόλαιό της με το Κουρδιστάν, μπορεί να εξερευνήσει το πεδίο της Χαλφάγια», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα οι έστω και έμμεσες απειλές κατά του Ιράν από το Ισραήλ –και η ανταπόδοση αυτών των απειλών από την Τεχεράνη– προκαλούν ακόμη περισσότερες ανησυχίες, με δεδομένο ότι κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή θα στερήσει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου από τη διεθνή αγορά.
ΠΗΓΗ:express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου