Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Περιφέρεια Δ.Ελλάδας: "Ναι" στις έρευνες πετρελαίου αλλά υπό όρους



Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σχολίασε τα αποτελέσματα ημερίδας του ΤΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ως προς την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. Ο κ. Κατσιφάρας τάχθηκε υπέρ των ερευνών πετρελαίου επισημαίνοντας, ωστόσο, την ανάγκη τήρησης σημαντικών κανόνων που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος.
Η πλήρης δήλωση του Περιφερειάρχη έχει ως εξής:
«Η ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή στη μέχρι  τώρα πορεία των συζητήσεων για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή μας.
Η προοπτική εντοπισμού εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στην Περιφέρειά μας, αλλάζει άρδην την εικόνα που έχουμε για το μέλλον. Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Δυτικής Ελλάδας αναβαθμίζεται διεθνώς με όλα όσα τούτο συνεπάγεται.
Η οικονομική μας θέση από πλευράς παραγωγικής δομής και Ακαθάριστου Προϊόντος επιτρέπουν σοβαρά σενάρια διαφυγής από την υστέρηση και γρήγορων ρυθμών ανάπτυξης. Η απασχόληση και μάλιστα σε τομέα αιχμής από τεχνολογικής άποψης μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά.
Ωστόσο αυτήν τη στιγμή έχουμε επί τάπητος το κρίσιμο ζήτημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τόσο στη φάση των ερευνών όσο και στην επόμενη περίοδο της εκμετάλλευσης.
Στο ζήτημα αυτό είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι.
Επιδιώκουμε τους πλέον αυστηρούς όρους προστασίας του περιβάλλοντος και μαζί τους πιο αυστηρούς μηχανισμούς για την επίβλεψη στην τήρηση αυτών των όρων.
Έχει ειδική σημασία για εμάς η δυνατότητα να αποκτήσουμε τη δική μας ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα που θα εργάζεται αποκλειστικά για την Περιφέρεια και θα παρακολουθεί την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
Την προσεχή Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει επί των στρατηγικών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Θα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν τις απόψεις των ειδικών και θα προχωρήσουμε στις δικές μας αποφάσεις με γνώμονα την πλήρη προστασία του περιβάλλοντος, τις ανάγκες των οικοσυστημάτων και την προστασία στις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες.
Ο στόχος και η πολιτική μας συνοψίζονται στο να προχωρήσουν οι έρευνες και, ελπίζουμε, η εκμετάλλευση με όρους πλήρους σεβασμού στο περιβάλλον και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών». 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου