Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ICAP: Σημαντική μείωση της κατανάλωσης πετρελαιοειδών καυσίμων στην Ελλάδα



Έντονη ήταν η μείωση της κατανάλωσης πετρελαιοειδών καυσίμων την τελευταία διετία στην Ελληνική αγορά, σύμφωνα με την 2η έκδοση της σχετικής Κλαδικής Μελέτης που εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group Α.Ε.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα πετρελαιοειδή καύσιμα κατέχουν τη σημαντικότερη θέση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας, καταλαμβάνοντας διαχρονικά το υψηλότερο μερίδιο στην εγχώρια κατανάλωση ενέργειας.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών εστιάζεται, κυρίως, στην ανάπτυξη του δικτύου διανομής, στην εξυπηρέτηση, στην τιμολογιακή πολιτική, στη διαφήμιση των εμπορικών σημάτων κ.ά, καθώς τα πετρελαιοειδή καύσιμα αποτελούν τυποποιημένα προϊόντα και δεν παρουσιάζουν ουσιαστική διαφοροποίηση.
Οι πρόσφατες μεταβολές και προοπτικές εξέλιξης του κλάδου των Υγρών και Αερίων Καυσίμων παρουσιάζονται στη 2η έκδοση της σχετικής Κλαδικής Μελέτης που εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.
Ο τομέας των μεταφορών (οδικές, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές) αποτελεί τον κυριότερο «καταναλωτή» του κλάδου των πετρελαιοειδών, ενώ σημαντικές ποσότητες απορροφώνται από τον οικιακό τομέα και το βιομηχανικό κλάδο.
Ειδικότερα, όσον αφορά τα καύσιμα οχημάτων (βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης), το μέγεθος και η σύνθεση (ηλικία, κυβισμός κλπ) του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων, καθώς και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών προσδιορίζουν σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη της ζήτησης. Σαφέστατα, σημαντικός προσδιοριστικός παράγοντας είναι πλέον οι λιανικές τιμές (βενζίνης και πετρελαίου θέρμανσης/ κίνησης), ιδιαίτερα έπειτα από τις συνεχείς αυξήσεις στη φορολογία των τελευταίων ετών.
Η εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών ουσιαστικά λειτουργεί σε τρία επίπεδα (Διύλιση, Χονδρική και Λιανική Εμπορία), καθώς η παραγωγή αργού πετρελαίου στην Ελλάδα είναι αμελητέα και η ζήτηση αργού καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσω εισαγωγών.
Οι 2 εταιρείες διύλισης προμηθεύουν με καύσιμα περίπου 40 εταιρείες χονδρικής εμπορίας πετρελαιοειδών καυσίμων. Κατά την τελευταία τριετία παρατηρήθηκαν σημαντικές ανακατατάξεις στον κλάδο. Σημαντική εξέλιξη ήταν η αποχώρηση 2 πολυεθνικών εταιρειών......................ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου