Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Έρευνες Πετρελαίου: Σε Δημόσια Διαβούλευση οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων



Στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης έχουν τεθεί οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ως προς την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις οριοθετημένες περιοχές του δυτικού Πατραϊκού κόλπου και του δυτικού Κατάκολου. Οι μελέτες αυτές έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η πρώτη μελέτη (βλ.εδώ) αφορά στον δυτικό Πατραϊκό κόλπο, σε μια έκταση 1.892 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μέσου βάθους 158 μέτρων και η δεύτερη μελέτη (βλ.εδώ) αφορά τη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Κατακόλου, που καλύπτει επιφάνεια 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με μέσο βάθος τα 455 μέτρα.
Οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παρουσίαση των υφισταμένων πληροφοριών για την κατάσταση του φυσικού- θαλάσσιου και του κοινωνικού- οικονομικού περιβάλλοντος στις υπό μελέτη περιοχές, καθώς και την εκτίμηση πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Ακόμη, οι μελέτες περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση προτάσεων και μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση οποιονδήποτε σημαντικών δυσμενών επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον και στους βιολογικούς πόρους, καθώς και τη δημιουργία συστημάτων για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Επί των μελετών αναμένεται να γνωμοδοτήσει το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας και για τον λόγο αυτόν έχει ζητηθεί απ' όλους τους αρμόδιους φορείς και τα επιστημονικά ιδρύματα της Περιφέρειας, να προχωρήσουν στις εκτιμήσεις τους και στη διατύπωση των απόψεών τους. 
ΠΗΓΗ:/www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου