Η αγορά του φυσικού αερίου με άρμα το LNG, είναι ίσως η μοναδική ενεργειακή αγορά που εξασφάλισε τα εύσημα της Ευρώπης μ ε το έστω και περιπετειώδες άνοιγμά της στα τέλη του 2009 και τις αρχές του 2010. Και αυτό γιατί η απελευθέρωση της αγοράς συνοδεύθηκε με την επίτευξη των βασικών ενεργειακών στόχων που έχει θέσει η Ευρώπη: μείωση των τιμών, διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, είσοδος νέων παικτών και ανταγωνισμός.
Όλα αυτά φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρουν και πολύ την ηγεσία του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος παρουσίασε πρόταση για την τιμολόγηση της εγκατάστασης της Ρεβυθούσας που τριπλασιάζει την ισχύουσα ταρίφα και ουσιαστικά κλείνει την αγορά του LNG καθώς καθιστά μη συμφέρουσα τη χρήση της εγκατάστασης. Και όλα αυτά ενώ ολοένα και αυξάνονται οι παίκτες της αγοράς που θέλουν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα ευελιξίας που προσφέρει το υγροποιημένο αέριο.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σήμερα το κόστος χρήσης της εγκατάστασης της Ρεβυθούσας, η ταρίφα δηλαδή υπολογίζεται ως εξής: σε ποσοστό 90% το κόστος μοιράζεται σε όλους τους χρήστες του συστήματος καθώς η Ρεβυθούσα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ΕΣΦΑ (προσφέρει το απαραίτητο αέριο εξισορρόπησης αλλά και αποτελεί βασικό πυλών για την ασφάλεια προμήθειας όπως φάνηκε και φέτος το χειμώνα) και σε ποσοστό 10% πληρώνεται από τους χρήστες της Ρεβυθούσας.
Στην αρχική λοιπόν πρόταση ο ΔΕΣΦΑ, είχε παρουσιάσει εναλλακτική τιμολόγηση που μείωνε το κόστος που θα μοιράζεται στους χρήστες του ΕΣΦΑ και αύξανε το κόστος των χρηστών της Ρεβυθούσας, σε ποσοστό 80%-20% αντίστοιχα.
Στη διαβούλευση που ακολούθησε και σε ειδική ημερίδα που έγινε από το ΔΕΣΦΑ, το συγκεκριμένο σημείο, συγκέντρωσε την έντονη κριτική της αγοράς. Τότε μάλιστα δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις.
Ποια ήταν αυτή η διορθωτική κίνηση; Το ποσοστό από 80-20 που ήταν στην αρχική πρόταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο για τους χρήστες του ΕΣΦΑ. Η νέα πρόταση που κατατέθηκε ήταν να μοιράζεται το κόστος σε ποσοστό 63% στους χρήστες ΕΣΦΑ και σε ποσοστό 37% στους χρήστες της Ρεβυθούσας. Η πρόταση αυτή πρακτικά μεταφράζεται σε τριπλασιασμό του κόστους χρήσης της Ρεβυθούσας, το οποίο από 26ευρώ η μεγαβατώρα που είναι σήμερα, εκτινάσσεται στα 88ευρώ η μεγαβατώρα. Με απλά λόγια η πρόταση του ΔΕΣΦΑ οδηγεί σε κλείσιμο την πολλά υποσχόμενη αγορά του LNG στη χώρα μας καθώς με αυτές τις τιμές καθίσταται ασύμφορη η εισαγωγή υγροποιημένου αερίου.
Και φυσικά με την προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική, το κόστος καθίσταται ασύμφορο και για τη μελλοντική χρήση της εγκατάστασης για την εξαγωγή του αερίου της ανατολικής Μεσογείου, από τους Ισραηλινούς και τους Κυπρίους.
ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου