Aλλες 14 εταιρείες του Δημοσίου πέρασαν στον έλεγχο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Μεταξύ αυτών είναι η ΔΕΗ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική Τράπεζα, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η «Ελληνικό Α.Ε.». Το Ταμείο κατέχοντας πλέον τα δικαιώματα ψήφου των εταιρειών αυτών μπορεί να προχωρήσει στην πώλησή τους.
Όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη, με τις μεταβιβάσεις αυτές έκλεισαν οι τελευταίες εκκρεμότητες για να... τρέξει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του τρέχοντος έτους. Προσθέτουν πως η πώληση των κρατικών τραπεζών δεν αποτελεί προτεραιότητα καθώς εκκρεμεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Μεταβιβάσεις
Ειδικότερα, με την απόφαση που έλαβε η Διυπουργική στις 25 Απριλίου και δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία:
Το 51,03% του μετοχικού κεφαλαίου το ΟΛΠ.
Το 50,96% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ.
Το 65% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.
Το 34,03% της ΕΥΔΑΠ.
Το 34,01% της ΕΥΑΘ.
Το 98,44% του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος.
Το 80,97% της ΕΛΒΟ.
Το 25% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Το 17% της ΔΕΗ.
Το 34,04% του μετοχικού κεφαλαίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Το 92,68% των μετοχών της ΑΤΕ.
Το 100% της «Ελληνικό Α.Ε.».
Το 35,47% της «Ελληνικά Πετρέλαια».
Το 55,19% της ΛΑΡΚΟ.
Εξάλλου το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χθες πως δεν πωλούνται τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΔΑΠ «απαντώντας» στον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Ο Μάκης Βορίδης είχε δηλώσει νωρίτερα πως «η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ δεν πρέπει να προσεγγίζεται ως απλή πώληση κάποιων πάγιων περιουσιακών στοιχείων» προσθέτοντας πως το υπουργείο πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία αποκρατικοποίησης.
Το Ταμείο όμως ανακοίνωσε πως η αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ δεν αφορά σε πώληση παγίων αλλά όπως προβλέπεται από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση που υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή αφορά στην ανάθεση ύστερα από διεθνή διαγωνισμό της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως με βάση το σχετικό νόμο για την ίδρυση και λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ οι αποκρατικοποιήσεις εκτελούνται με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου.
Τράπεζες
Οι δύο κρατικές τράπεζες έχουν λάβει παράταση έως τις 31 Μαΐου, για τη δημοσίευση του ισολογισμού τους που αφορά την 31η Δεκεμβρίου του 2011. Μέχρι εκείνο το διάστημα, η νέα κυβέρνηση θα αποφάσιζε την τύχη των δύο τραπεζών, κάτι που στην παρούσα φάση δεν φαίνεται δυνατό αφού καθίσταται αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης εξαιτίας και των εκλογικών αριθμητικών συσχετισμών και των πολιτικών επιδιώξεων των κομμάτων ενόψει της διαφαινόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Οι ισχυρισμοί του βασικού μετόχου -δηλαδή του ελληνικού δημοσίου- των δύο κρατικών τραπεζών για την αναβολή της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων ήταν ότι λόγω της υλοποίησης του PSI+, θα πρέπει πρώτα να καθοριστεί ο τρόπος ο οποίος θα επανακεφαλαιοποιηθούν και έπειτα να δημοσιεύσουν ισολογισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις ενδεχόμενες λύσεις υπάρχει από την εκκαθάρισή τους έως το διαχωρισμό τους σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Σε μεταγενέστερο επίπεδο, η «καλή» τράπεζα θα πωληθεί ή απορροφηθεί από μία, εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών, έτσι ώστε, μεταξύ άλλων, να διαφυλαχθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίας.
(Ημερησία 10/5/2012)
ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου