Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ελλάδα και Ιράν σε διαπραγματεύσεις για πιθανές εισαγωγές ιρανικού αερίου




Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα ανάμεσα στην Τεχεράνη και σε αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης με αντικείμενο τις εισαγωγές ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Ιράν σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επισημαίνουν πως η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της απόφασης που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη του ιρανικού πετρελαίου μέσω του δικού της δικτύου αγωγών.
Όπως σημειώνεται, στην κίνηση αυτή προβαίνουν οι δύο πλευρές ύστερα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, καθώς το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες να υποχρεωθούν να ζητήσουν επισήμως να εισάγουν φυσικό αέριο από το Ιράν.
Στο μεταξύ, έχει προηγηθεί στις 4 Φεβρουαρίου η έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου με την οποία επιτρέπεται η διέλευση ιρανικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του τουρκικού δικτύου αγωγών, ενώ παράλληλα η επιβολή κυρώσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εις βάρος του Ιράν, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, δεν αφορά τις εξαγωγές φυσικού αερίου, αλλά μόνο πετρελαίου.
Σε ανάλογες συζητήσεις με το Ιράν και την Τουρκία βρίσκεται, όπως σημειώνεται, εκτός από την Αθήνα και η Ελβετία.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν πως αυτή την στιγμή υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς έως και 36 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το Ιράν, από τα οποία τα 26 εκατ. κ. μ. θα παρακρατούνται για τις ανάγκες της τουρκικής αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. κ. μ. προορίζονται για εξαγωγή στις ευρωπαϊκές χώρες.
Σημειώνεται, τέλος, πως το Ιράν δύναται να παράγει έως και 600 εκατ. κ. μ. φυσικού αερίου την ημέρα 
ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου