Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Μείωση παραγωγής πετρελαίου θα επιδεινώσει το βιοτικό επίπεδο λέει η Shell

 



«Ανεύθυνη», χαρακτήρισε μια πολιτική μείωσης της παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, διότι, όπως εξήγησε, θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τους λογαριασμούς ενέργειας και να επιδεινώσει την κρίση που υπάρχει στο κόστος διαβίωσης.

Ο Wael Sawan, ο οποίος μιλούσε..

την Πέμπτη στο BBC απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τα πρόσφατα σχόλια του επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος είχε δηλώσει ότι είναι “ηθική και οικονομική τρέλα” η επένδυση σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων.

Ο κ. Γκουτέρες έκανε τα σχόλια αυτά τον περασμένο Απρίλιο, όταν κατηγόρησε επίσης Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις ότι λένε ψέματα για τις προσπάθειές τους να αναχαιτίσουν την κλιματική αλλαγή.

“Διαφωνώ μαζί του, με όλο το σεβασμό”, δήλωσε ο κ. Sawan στο BBC σε συνέντευξη που προβλήθηκε την Πέμπτη.

“Νομίζω ότι αυτό που θα ήταν επικίνδυνο και ανεύθυνο είναι η πραγματική διακοπή της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, έτσι ώστε το κόστος ζωής – όπως είδαμε μόλις πέρσι – να αρχίσει να εκτοξεύεται και πάλι”, τόνισε.

Επιπλέον, ο CEO της Shell προειδοποίησε ότι η ενίσχυση της ζήτησης για ενέργεια από την Κίνα και ο κρύος Χειμώνας στην Ευρώπη θα μπορούσαν να στείλουν στα ύψη τις τιμές της ενέργειας και τους λογαριασμούς.

Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή του βασικού παραγωγού ενέργειας, της Ρωσίας, στη γειτονική Ουκρανία στις αρχές του περασμένου έτους.

Με τη σειρά του, αυτό έστειλε τον πληθωρισμό στα ύψη και συμπίεσε το βιοτικό επίπεδο παγκοσμίως.

Στο μεταξύ, η Shell είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα τα σχέδιά της να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή πετρελαίου της μέχρι το 2030, προκαλώντας την κατακραυγή των ακτιβιστών για το κλίμα.

“Η πραγματικότητα είναι (ότι) το σημερινό ενεργειακό σύστημα συνεχίζει να χρειάζεται απεγνωσμένα πετρέλαιο και φυσικό αέριο”, υπογράμμισε ο κ. Sawan.

“Και προτού μπορέσουμε να το εγκαταλείψουμε, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε αναπτύξει τα νέα ενεργειακά συστήματα του μέλλοντος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν κινούμαστε ακόμη συλλογικά με τον ρυθμό που απαιτείται για να συμβεί αυτό”.

Η Shell επιμένει ότι παραμένει ανέπαφος ο γενικός της στόχος για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου