Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Η πετρελαϊκή επανάσταση της Γουιάνας ενισχύθηκε από περισσότερες νέες ανακαλύψεις

 




Για μια χώρα κάτω του ενός εκατομμυρίου, η πρώην βρετανική αποικία, η Γουιάνα, έχει αναδειχθεί σε μια κινητήρια δύναμη ορυκτών καυσίμων. Μια σειρά από περισσότερες από 30 ανακαλύψεις υψηλής ποιότητας πετρελαίου στο..

υπεράκτιο Stabroek Block από την ενεργειακή υπερμεγέθους Exxon έχουν εκτοξεύσει τη Γουιάνα στη μεγάλη κατηγορία, καταλήγοντας με πάνω από 11 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαϊκών πόρων. Ενώ το Stabroek Block που λειτουργεί από την Exxon είναι υπεύθυνο για την ανάδειξη της χώρας της Νότιας Αμερικής ως αυτό που οι αναλυτές αποκαλούν το πιο καυτό υπεράκτιο παιχνίδι πετρελαίου στον κόσμο, η ιστορία δεν αφορά μόνο αυτό το μπλοκ. Η Γουιάνα συνεχίζει να γνωρίζει νέες ανακαλύψεις πετρελαίου, με τις πιο πρόσφατες που αναφέρει η CGX Energy στο εξερευνητικό πηγάδι Wei-1 στο Corentyne Block. Αυτό ακολούθησε την ανακάλυψη του 2022 Kawa-1 στο ίδιο τετράγωνο, που προοιωνίζεται για την πετρελαϊκή έκρηξη της Γουιάνας να αποκτήσει περαιτέρω δυναμική. 

Η CGX, στα μέσα Ιουνίου 2023,  ανακοίνωσε την ανακάλυψη πετρελαίου  με το ενοχλητικό πηγάδι αγριόγατου Wei-1. Σύμφωνα με τον γεωτρύπανο, 71 πόδια καθαρής αμοιβής πετρελαίου βρέθηκαν στους στόχους της δευτερεύουσας δεξαμενής στα μεσοδιαστήματα του Μάαστριχτ και της Καμπάνιας. Το CGX, στις  28 Ιουνίου 2023, ανακοινώθηκε ότι το Wei-1 συνάντησε 210 πόδια υδρογονανθρακικής άμμου στον ορίζοντα του Σαντώνιου. Ενώ το πηγάδι αγριόγατας έκανε μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη πετρελαίου, πολλές από τις λεπτομέρειες εξακολουθούν να επιβεβαιώνονται λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών που ανάγκασαν την CGX να ανοίξει ένα πηγάδι παράκαμψης. Για το λόγο αυτό, τα δείγματα πετρωμάτων και ρευστών που δηλώνονται από το γεωτρύπανο από το διάστημα Santonian αξιολογούνται από ανεξάρτητο εργαστήριο τρίτου μέρους για να προσδιοριστεί η καθαρή αμοιβή πετρελαίου και τα χαρακτηριστικά των δεξαμενών που ανακαλύφθηκαν. Η CGX προβλέπει ότι θα χρειαστούν δύο έως τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί.

Αυτό έγινε πίσω από την προηγούμενη ανακάλυψη στο πηγάδι Kawa-1 που  ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2022 . Η CGX δήλωσε ότι:

«Το πηγάδι Kawa-1 αντιμετώπισε περίπου 177 πόδια (54 μέτρα) δεξαμενές υδρογονανθράκων στους ορίζοντες του Μάαστριχτ, της Καμπανίας και του Σαντόνιου με βάση την αρχική αξιολόγηση των δεδομένων Logging while Drilling (LWD).


Ο γεωτρητής συνέχισε εξηγώντας ότι:

«Αυτά τα διαστήματα είναι παρόμοια ως προς την ηλικία και μπορούν να συσχετιστούν χρησιμοποιώντας περιφερειακά σεισμικά δεδομένα με πρόσφατες επιτυχίες στο Block 58 στο Σουρινάμ και στο Stabroek Block στη Γουιάνα».

Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τις υποθέσεις ότι το Corentyne Block περιέχει σημαντικούς πόρους υδρογονανθράκων. Αυτά, σε προηγούμενη ανεξάρτητη  αξιολόγηση πόρων του 2021  από την McDaniel & Associates Consultants Ltd, καθορίστηκαν να είναι 1,5 δισεκατομμύρια έως 7,3 δισεκατομμύρια βαρέλια για το βόρειο τμήμα του Corentyne Block. Ολόκληρο το μπλοκ εκτιμάται, στην ίδια έκθεση, ότι θα περιέχει πιθανούς πόρους από 1,7 δισεκατομμύρια έως 10,7 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. 

Το Wei-1 είναι η  45η ανακάλυψη πετρελαίου στα χωρικά ύδατα της Γουιάνας  από το 2015 και αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την πλούσια σε πετρέλαιο πρώην βρετανική αποικία, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο να γίνει σημαντικός παραγωγός και εξερευνητής πετρελαίου. Οι δύο ανακαλύψεις που έγιναν από την CGX και τον συνεργάτη της Frontera Energy, η οποία κατέχει 68% μη λειτουργική συμμετοχή στο Corentyne Block και 77% CGX, αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την υπεράκτια άνθηση πετρελαίου της Γουιάνας. Ειδικά για τη Frontera, η οποία αφού λογιστικοποιήθηκε η ιδιοκτησία της CGX, έχει σχεδόν 93% ενοποιημένη συμμετοχή στο Corentyne Block.

Οι ανακαλύψεις του Corentyne Block επιβεβαιώνουν ότι η δίοδος πετρελαίου που περιέχεται στο παραγωγικό Stabroek Block, όπου η αμερικανική υπερμεγέθης  Exxon έχει κάνει πάνω από 30 ανακαλύψεις  και έχει βρει περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, εκτείνεται περισσότερο από ό,τι αρχικά πιστευόταν. Υπάρχουν εικασίες ότι αυτή η τάση πετρελαίου εκτείνεται στο βόρειο τμήμα του Corentyne Block και στο Block 58  υπεράκτιο Σουρινάμ  όπου η TotalEnergies και ο 50% συνεργάτης Apache έχουν κάνει πέντε ανακαλύψεις.

Οι ανακαλύψεις Kawa-1 και Wei-1 προοιωνίζονται καλά για την ισπανική εταιρεία ενέργειας Repsol και τις προσπάθειές της να βρει πετρέλαιο στο γειτονικό Kanuku Block. Η Repsol, η οποία είναι ο φορέας εκμετάλλευσης με εργατικό μερίδιο 37,5% μαζί με την Tullow Oil και την TotalEnergies, με ποσοστό 37,5% και 25%, αντίστοιχα, δεν κατάφερε να κάνει εμπορικά βιώσιμες ανακαλύψεις στο Kanuku Block. Το τελευταίο εξερευνητικό πηγάδι, το Beebei-Potaro, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2022,  ανακάλυψε πετρέλαιο αλλά καλύφθηκε και εγκαταλείφθηκε  επειδή διαπιστώθηκε ότι οι δεξαμενές ήταν υδροφόρες. Οι ανακαλύψεις της CGX είναι ενθαρρυντικές για τη Repsol, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής έρευνας πεδίου ώστε να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες επιτυχούς ανακάλυψης πετρελαίου στο Kanuku Block.

Η ανακάλυψη του Wei υποστηρίζει επίσης την άποψη ότι τα ρηχά χωρικά ύδατα της Γουιάνας περιέχουν σημαντικό δυναμικό πετρελαίου. Για την τελευταία δημοπρασία πετρελαίου της Γουιάνας, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022, προσφέρονται 14 τετράγωνα, που αποτελούνται από 11 ρηχά νερά και 3 τετράγωνα βαθέων υδάτων. Η ημερομηνία υποβολής αναβλήθηκε μέχρι τα μέσα Ιουλίου 2023. Αυτό έχει πυροδοτήσει σημαντικές εικασίες ότι ο όγκος του πετρελαίου που περιέχεται στη λεκάνη του Σουρινάμ της Γουιάνας θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Αυτό περιλαμβάνει την άποψη ότι το γεωλογικό σώμα περιέχει περισσότερο πετρέλαιο από τα 2,8 έως 32,6 δισεκατομμύρια βαρέλια  που υπολογίζονται από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ .

Οι ανακαλύψεις πετρελαίου της CGX προοιωνίζονται καλά για το υπεράκτιο Σουρινάμ, όπου η TotalEnergies, ο χειριστής και η Apache έκαναν πέντε εμπορικές ανακαλύψεις. Τα κακά αποτελέσματα των γεωτρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών φρεατίων, πυροδότησε εικασίες ότι η τάση των βαθέων υδάτων στο Τεμάχιο 58 δεν είναι τόσο σημαντική όσο αρχικά πιστεύαμε. Ήταν ότι, μαζί με τα αντικρουόμενα σεισμικά δεδομένα και την υψηλή αναλογία αερίου προς πετρέλαιο, καθυστέρησε η τελική επενδυτική απόφαση ή  FID για το τεμάχιο 58 . Οι ανακαλύψεις στο Corentyne Block, το οποίο είναι συνεχόμενο με το Block 58, υποδηλώνουν ότι το Block 58 διαθέτει το δυναμικό πετρελαίου που αρχικά οραματιζόταν όταν έγινε η πρώτη ανακάλυψη το 2020. Αυτό, μαζί με επιτυχή γεώτρηση εκτίμησης και δοκιμή ροής στην ανακάλυψη Sapakara, όπου πάνω από  500 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου έχουν εντοπιστεί, προμηνύεται καλά για την ανάπτυξη του Block 58. Αυτοί οι παράγοντες θα βοηθήσουν στην πρόοδο του σταματημένου FID με απόφαση που αναμένεται το 2024.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου