Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Το ινδικό διυλιστήριο Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) θα μπορούσε να αγοράσει ρωσικό αργό με τιμή βάσει του σημείου αναφοράς του Ντουμπάι

 





Το κρατικό διυλιστήριο της Ινδίας Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη Rosneft για αγορά σχεδόν 44 εκατομμυρίων βαρελιών φθηνού ρωσικού αργού πετρελαίου σε τιμές..

αναφοράς στο Ντουμπάι, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters, επικαλούμενο πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων .

Οι συνομιλίες μεταξύ της BPCL και του κορυφαίου πλέον προμηθευτή αργού πετρελαίου της Ινδίας, της Ρωσίας, έχουν προχωρήσει σε προχωρημένο στάδιο με λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των όρων πληρωμής, να κατακερματίζονται, σύμφωνα με πηγές του Reuters.     

Το αργό που αναμένεται να πουλήσει η Rosneft στην BPCL θα κοστολογείται στα 8 δολάρια το βαρέλι κάτω από το σημείο αναφοράς του Ντουμπάι, πρόσθεσαν.

Η Rosneft μετατοπίζεται στα σημεία αναφοράς της Μέσης Ανατολής και απομακρύνεται από το Brent με βάση την Ευρώπη στις πωλήσεις της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αργού της πωλείται τώρα στην Ασία –κυρίως Κίνα και Ινδία– σε σύγκριση με τις πωλήσεις κυρίως στην Ευρώπη πριν από το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Ενώ τόσο το Brent όσο και το Dubai τιμολογούνται σε δολάρια ΗΠΑ, το σημείο αναφοράς στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιείται από τους κορυφαίους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής για τις πωλήσεις αργού στην Ασία, ενώ το Brent είναι η τιμή αναφοράς για το αργό από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Η έκπτωση 8 δολαρίων το βαρέλι της Ρωσίας προς το Ντουμπάι για το αργό προς την BPCL της Ινδίας θα ήταν πολύ χαμηλότερη από την τιμή του αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας που θα μεταφερθεί στην Ασία τον Ιούλιο. Η ναυαρχίδα Arab Light της Σαουδικής Αραβίας πωλείται με premium 3,00 $ έναντι του μέσου όρου του Ομάν/Ντουμπάι, αφού η Σαουδική Αραβία στις αρχές αυτού του μήνα  αύξησε  την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) για το αργό του στην Ασία.

Η συμφωνία Rosneft-BPCL θα οδηγήσει τον ρωσικό πετρελαϊκό γίγαντα να στέλνει έως και επτά φορτία περίπου 700.000 βαρελιών το καθένα μέχρι τον Μάρτιο του 2024, ανέφεραν πηγές του Reuters.  

Αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς της Ρωσίας στην Ινδία, όπου το ρωσικό αργό πετρέλαιο αντιπροσώπευε το 42% του συνόλου των ινδικών εισαγωγών αργού πετρελαίου τον Μάιο. Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου της Ινδίας τον περασμένο μήνα, στα 1,96 εκατομμύρια bpd, ήταν υψηλότερες από το 1,74 εκατομμύρια bpd στις συνδυασμένες εισαγωγές της Ινδίας από τους επόμενους τέσσερις μεγαλύτερους προμηθευτές - το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τις ΗΠΑ


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου