Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Η Ιταλία είναι έτοιμη να αποφασίσει εάν θα εμποδίσει την πώληση του διυλιστηρίου της Lukoil

 




Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας αναμένεται να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα εάν θα χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του κατά της εξαγοράς για να εμποδίσει την πώληση διυλιστηρίου ιδιοκτησίας της Lukoil στην κυπριακή εταιρεία ιδιωτικών μετοχών GOI Energy, δήλωσαν στο..

Reuters την Παρασκευή δύο πηγές προσκείμενη στο θέμα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Giorgia Meloni θέλει να έχει λόγο στη διαπραγμάτευση καθώς το εργοστάσιο ISAB της Lukoil στη Σικελία διυλίζει 320.000 βαρέλια αργού την ημέρα, αντιπροσωπεύοντας το ένα πέμπτο της ικανότητας διύλισης της Ιταλίας και απασχολεί περίπου 1.000 άτομα.

Η κυβέρνηση έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο στη συναλλαγή βάσει του κανονισμού για τη «χρυσή δύναμη» που έχει σχεδιαστεί για να θωρακίσει βιομηχανίες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας σε τομείς όπως οι τράπεζες, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και η υγεία.

Η Lukoil δήλωσε τον Ιανουάριο ότι είχε καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση του διυλιστηρίου στην GOI Energy, ανοίγοντας το δρόμο για την πρώτη σημαντική διάθεση περιουσιακών στοιχείων μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Με την υποστήριξη από τον έμπορο εμπορευμάτων Trafigura, η GOI Energy έχει μέχρι στιγμής επικρατήσει σε πολλούς μνηστήρες για το διυλιστήριο, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής επενδυτικής πλατφόρμας Crossbridge.

Η απόφαση για το ISAB πιθανότατα θα είναι στην ημερήσια διάταξη του υπουργικού συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας, είπε μία από τις πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Οι υπουργοί της κυβέρνησης Μελόνι συναντώνται συνήθως την Πέμπτη.

Ο υπουργός Βιομηχανίας Adolfo Urso έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρώμη θα διασφαλίσει την προστασία των θέσεων εργασίας και τη διατήρηση των περιβαλλοντικών προτύπων στην πώληση του εργοστασίου.

Από τότε που εισήχθη η χρυσή δύναμη το 2012, οι κυβερνητικές αρχές έχουν εμποδίσει τις εισβολές ξένων στην Ιταλία μόλις οκτώ φορές.

Σε έξι περιπτώσεις, τα βέτο σταμάτησαν τις κινεζικές προσφορές, ενώ μια άλλη πέρυσι απέρριψε μια προσπάθεια της κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom να εξαγοράσει την Faber Industrie, μια εταιρεία υδρογόνου.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την πώληση του διυλιστηρίου Priolo επειδή το εργοστάσιο απέχει μόλις περίπου 50 χιλιόμετρα από μια βάση του ΝΑΤΟ στη Sigonella.

Σε απάντηση, η GOI Energy εξέδωσε δήλωση τον περασμένο μήνα λέγοντας ότι ούτε η εταιρεία ούτε ο διευθύνων σύμβουλός της, Michael Bobrov, έχουν καμία σχέση με τη Ρωσία.


 (Reuters) 

Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου