Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Η Shell και η BP θα χρησιμοποιήσουν τα μαμούθ κέρδη τους για την πράσινη ενέργεια;

 



Τα τεράστια κέρδη των κολοσσών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στον κόσμο θα ξεπεράσουν τα 200 δισεκατομμύρια λίρες όταν η Saudi Aramco θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα ρεκόρ της τον επόμενο μήνα – με τον ενεργειακό τιτάνα που υποστηρίζεται από το κράτος να ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τα πιο προσοδοφόρα..

αποτελέσματα στην ιστορία των επιχειρήσεων.

Πιο κοντά, η BP και η Shell αποκάλυψαν τα δικά τους μεγάλα κέρδη, ανακοινώνοντας ετήσια κέρδη ρεκόρ £23 δις και £32 δις αντίστοιχα, που τροφοδοτούνται από την άνοδο των τιμών των ορυκτών καυσίμων και την ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία πέρυσι.

Όταν πιέζονται για τα μεγάλα κέρδη τους, οι ενεργειακοί γίγαντες τοποθετούνται ως σημαντικοί παίκτες στην προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου για ενεργειακή ανεξαρτησία και για την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων του.

Η BP και η Shell έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν 18 δισ. £ και 25 δισ. £ αντίστοιχα κατά την τρέχουσα δεκαετία σε εγχώρια ενεργειακά έργα, με έμφαση στις ενεργειακές εξελίξεις με μηδενικές και χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Αυτή είναι μια ελκυστική δέσμευση, με την Ντάουνινγκ Στριτ να θέλει απεγνωσμένα να μειώσει την εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από υπερπόντιους πωλητές για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αντί να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή ενέργειας – ειδικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως υπεράκτια αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια και υδρογόνο.

Το ερώτημα είναι αν οι πράσινες δαπάνες της BP και της Shell ταιριάζουν με αυτές τις φιλοδοξίες.






Τα τεράστια ετήσια κέρδη των παγκόσμιων ενεργειακών κολοσσών πλησιάζουν στα 200 δισ. £

Οι ενεργειακοί γίγαντες επιφυλακτικοί για το απροσδόκητο φορολογικό καθεστώς

Η BP έχει συμφωνήσει συμφωνίες για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Θάλασσα για την τροφοδοσία έξι εκατομμυρίων κατοικιών, παράλληλα με δεσμεύσεις δαπανών για μπλε και πράσινο υδρογόνο στο Teeside και δέσμευση 1 δισεκατομμυρίου λιρών για αύξηση της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε εθνικό επίπεδο.

Η Shell υποστηρίζει πολλά προγράμματα υπεράκτιων αιολικών και μπλε υδρογόνου με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων 5 GW πλωτών υπεράκτιων ανεμογεννητριών και ένα έργο μπλε υδρογόνου με την Uniper στην περιοχή Humber.

Αυτές οι μελλοντικές φιλοδοξίες, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν εξυπηρετούνται από τις σημερινές δαπάνες.

Η BP χρησιμοποιεί περίπου το 30 τοις εκατό (4,1 δισ. £) των κεφαλαιουχικών της δαπανών παγκοσμίως για έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρυσι. Στοχεύει το 40 τοις εκατό των συνολικών δαπανών για έργα πράσινης ενέργειας έως το 2025 και στοχεύει να είναι περίπου 50 τοις εκατό - ή 5,9 δισεκατομμύρια £ έως 7,5 δισεκατομμύρια £ - το 2030.






Η Shell υπολογίζει ότι έχει ξοδέψει 6,7 δισεκατομμύρια £ – 8,4 δισεκατομμύρια £ φέτος σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φέτος σε όλο τον κόσμο.

Για να επιδεινώσει τα πράγματα, η BP απέσυρε ορισμένες από τις βασικές δεσμεύσεις της για το κλίμα, όπως η χαλάρωση των σχεδίων για μείωση της ποσότητας πετρελαίου και φυσικού αερίου που παράγει την τρέχουσα δεκαετία για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση.

Εν τω μεταξύ, η Shell αποκάλυψε ότι τα νέα ενεργειακά έργα του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποτελούν «κατά περίπτωση» ζήτημα, αφού ο καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ σκληρύνει τον φόρο κερδοφορίας τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Shell και η ScottishPower ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν το υπεράκτιο αιολικό πάρκο MarramWind, το οποίο θα μπορούσε να παρέχει έως και 3 γιγαβάτ καθαρότερης ανανεώσιμης ενέργειας.

Ωστόσο, ο Andy Mayer, ενεργειακός αναλυτής στη δεξαμενή σκέψης ελεύθερης αγοράς, το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων, υποστήριξε ότι ήταν άδικο να επικρίνουμε την BP και τη Shell για τον δισταγμό τους να επενδύσουν σε μια ασταθή αγορά όπου το ρυθμιστικό καθεστώς έχει αλλάξει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις υπερφόρους στη Βόρεια Θάλασσα, οι συντελεστές των οποίων έχουν αλλάξει οκτώ φορές τα τελευταία 21 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων δύο φορές τον τελευταίο χρόνο.

«Αυτές είναι οι φορολογικές πολιτικές και οι πολιτικές δαπανών των δημοκρατιών της μπανάνας και όχι σταθερά επενδυτικά καθεστώτα. Σηματοδοτούν ότι οι επενδύσεις που γίνονται σήμερα μπορούν να λεηλατηθούν αύριο, είτε σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, είτε σε αιολικά πάρκα, δέσμευση υδρογόνου και άνθρακα», είπε.

Η εταιρεία Offshore Energies UK τόνισε ότι ως μέρος της Μεταβατικής Συμφωνίας της Βόρειας Θάλασσας μεταξύ της βιομηχανίας και της κυβέρνησης για την απαλλαγή του κλάδου από άνθρακα, οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν £14-16 δις σε νέες ενεργειακές τεχνολογίες μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο διευθυντής ενεργειακής πολιτικής Will Webster υποστήριξε ότι αυτό το σχέδιο υπονομεύεται από τον αυξημένο φόρο απροσδόκητων κερδών – που τώρα ορίζεται στο 35 τοις εκατό πάνω από τον ειδικό εταιρικό φορολογικό συντελεστή 40 τοις εκατό.

Είπε: «Υπάρχει ακόμη μια αποσύνδεση μεταξύ της μελλοντικής κυβέρνησης της πράσινης ενέργειας προς την οποία εργάζεται και του αβέβαιου δημοσιονομικού καθεστώτος που εφαρμόζεται μέσω πρωτοβουλιών όπως η εισφορά για τα ενεργειακά κέρδη, την οποία εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε.

«Οι εταιρείες χρειάζονται μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη στο φορολογικό σύστημα για να διασφαλίσουν ότι οι επενδυτικές αποφάσεις για ανανεώσιμες πηγές που λαμβάνουν τώρα είναι ακόμη βιώσιμες πέντε ή δέκα χρόνια αργότερα, όταν τα έργα έρθουν σε καρποφορία».

Τόσο ο Rishi Sunak όσο και ο Jeremy Hunt στην εποχή τους ως Καγκελάριος έβλεπαν τη βιομηχανία ως μια ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα μεγάλα κέρδη της Βόρειας Θάλασσας για να ενισχύσουν πακέτα στήριξης για τα νοικοκυριά – όταν η χαλάρωση των εισφορών και η υποστήριξη των εταιρειών κατά τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να ήταν πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμη μέθοδος μείωσης των λογαριασμών.

Ωστόσο, η ομάδα ακτιβιστών επενδυτών Follow This υποστηρίζει ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της BP και της Shell, δεν έχει κάνει αρκετή δουλειά για να δικαιολογήσει το πλεονέκτημα της αμφιβολίας σχετικά με τις δεσμεύσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – έχοντας παλέψει τακτικά ενάντια σε πιο αυστηρά περιβαλλοντικά σχέδια σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο ιδρυτής Mark van Baal εξήγησε: «Εάν το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών σας παραμένει συνδεδεμένο με ορυκτά καύσιμα, και ακόμη σκοπεύετε να αυξήσετε αυτές τις επενδύσεις, δεν μπορείτε να είστε ευθυγραμμισμένοι με το Παρίσι, γιατί δεν θα επιτύχετε μεγάλης κλίμακας μειώσεις εκπομπών μέχρι το 2030».

Οι εταιρείες που έχουν εμπλουτιστεί από την κληρονομιά τους στα ορυκτά καύσιμα, και συνεχίζουν να το κάνουν, έχουν την υποχρέωση να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν στην επίτευξη καθαρού μηδενισμού. Αυτό απαιτεί διαφάνεια στα επίπεδα επενδύσεων και υπευθυνότητα για την αποτυχία της μετάβασης όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ντάρεν Τζόουνς, βουλευτής των Εργατικών και πρόεδρος της Επίλεκτης Επιτροπής του BEIS

Εν τω μεταξύ, η Heather Plumpton, αναλύτρια πολιτικής στο περιβαλλοντικό think tank Green Alliance, υποστήριξε ότι οι ενεργειακοί γίγαντες δεν διαθέτουν ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την επίτευξη των στόχων τους.

Είπε: «Η απόφαση της BP την περασμένη εβδομάδα να περιορίσει τους στόχους της για το κλίμα και να δαπανήσει πολύ περισσότερα για τις πληρωμές των μετόχων από τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι συμπτώματα χρόνιας μυωπίας στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας και θα κυριαρχήσουν στο μελλοντικό ενεργειακό σύστημα. Εάν οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θέλουν να είναι μέρος αυτού του συστήματος, χρειάζονται έλεγχο της οικονομικής πραγματικότητας».

Ο Ντάρεν Τζόουνς, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής της BEIS με μεγάλη επιρροή, υποστήριξε ότι οι δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ήταν η πραγματική λυδία λίθος της δέσμευσης της BP και της Shell στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – με τους αριθμούς να αποκαλύπτουν τυχόν δικαιολογίες από τους ενεργειακούς γίγαντες.

Είπε στην City AM .: «Οι εταιρείες που έχουν εμπλουτιστεί από την κληρονομιά τους στα ορυκτά καύσιμα, και συνεχίζουν να το κάνουν, έχουν την υποχρέωση να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν στην επίτευξη καθαρού μηδενισμού. Αυτό απαιτεί διαφάνεια στα επίπεδα επενδύσεων και υπευθυνότητα για την αποτυχία της μετάβασης όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Με την BP και τη Shell τόσο αναπόσπαστη στις ενεργειακές φιλοδοξίες του Ηνωμένου Βασιλείου, μένει να δούμε αν μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση της ενίσχυσης των πράσινων φιλοδοξιών της χώρας – που θα είναι ο μόνος τρόπος για να φιμώσουν τους επικριτές τους.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου