Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Eni: αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου και πλήρους έτους 2022





 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Eni, υπό την προεδρία της Lucia Calvosa, ενέκρινε χθες τα μη ελεγμένα ενοποιημένα αποτελέσματα για ολόκληρο το έτος και το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ο CEO της Eni Claudio Descalzi δήλωσε:

«Το 2022, η Eni δεν ασχολήθηκε μόνο με την πρόοδο των στόχων της για τη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, αλλά και στη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ιταλία και την Ευρώπη, δημιουργώντας ένα διαφοροποιημένο γεωγραφικό μείγμα πηγών ενέργειας. Η Εταιρεία σημείωσε εξαιρετικά οικονομικά και λειτουργικά αποτελέσματα ενώ συνέβαλε στη σταθερότητα του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ιταλία και την Ευρώπη και προχωρώντας τα σχέδια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Κατά τη διάρκεια του έτους, μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε συμφωνίες και δραστηριότητες για την πλήρη αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2025, αξιοποιώντας τις ισχυρές μας σχέσεις με τα κράτη παραγωγής και την προσέγγιση ταχείας ανάπτυξης για αύξηση όγκων από την Αλγερία, την Αίγυπτο, τη Μοζαμβίκη, το Κονγκό και το Κατάρ. Η πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία με την NOC της Λιβύης σχετικά με τις επιτυχίες ανάπτυξης και εξερεύνησης A&E Structures στα ανοιχτά της Κύπρου, Η Αίγυπτος και η Νορβηγία θα ενισχύσουν περαιτέρω την ολοκληρωμένη διαφοροποίηση του εφοδιασμού μας. Αυτή η άμεση αντίδραση στην κρίση φυσικού αερίου και η ενσωμάτωση με τις δραστηριότητες E&P ήταν σημαντική κινητήρια δύναμη της απόδοσης της επιχείρησής μας GGP, η οποία ήταν σε θέση να διασφαλίσει τις δεσμεύσεις εφοδιασμού της μέσω διαφορετικών πηγών. Η Plenitude έφτασε σε ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 2,2 GW, διπλασιάζοντας το επίπεδο του περασμένου έτους, και μαζί με τη νεοσύστατη Eni Sustainable Mobility θα συνεχίσουμε να προχωράμε τα σχέδιά μας για τον μηδενισμό των εκπομπών των πελατών. Αυτή η νέα οντότητα, αξιοποιώντας το ισχυρό μας αποτύπωμα βιοκαυσίμων, θα προσφέρει ολοένα και πιο απανθρακωμένες λύσεις κινητικότητας σε πελάτες στην Ιταλία και την Ευρώπη. Ενώ οι συνθήκες της αγοράς ήταν σαφώς υποστηρικτικές, τα οικονομικά μας αποτελέσματα του 2022 υποστηρίχθηκαν από πειθαρχία κεφαλαίου και κόστους, λειτουργικές επιδόσεις και με αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων της αστάθειας των τιμών και της στεγανότητας της προσφοράς. Η ισχυρή δημιουργία μετρητών με οργανικό CFFO €20,4 δις μας επέτρεψε να επενδύσουμε και να αναπτύξουμε την επιχείρηση, να φτάσουμε σε μια ιστορική χαμηλή μόχλευση 0,13 και να επιστρέψουμε €5,4 δις στους μετόχους μέσω μερισμάτων και ενός επιταχυνόμενου προγράμματος επαναγοράς μετοχών. Οι στρατηγικοί μας στόχοι παραμένουν αμετάβλητοι: θα επενδύσουμε για να διασφαλίσουμε σταθερές και προσιτές προμήθειες για να καλύψουμε τη ζήτηση της αγοράς ενέργειας και να απελευθερώσουμε τις ανθρακούχες δραστηριότητες και τους πελάτες μας, διατηρώντας παράλληλα οικονομική πειθαρχία για να εξασφαλίσουμε ελκυστικές αποδόσεις για τους μετόχους μας».


Οικονομικά σημεία

Το προσαρμοσμένο EBIT του Ομίλου το 2022 ήταν 20,4 δισ. ευρώ, διπλάσιο από το ετήσιο οικονομικό έτος 2021, λόγω της ισχυρής απόδοσης των επιχειρήσεων E&P, GGP και R&M: - Το E&P με EBIT 16,4 δισ. ευρώ αυξήθηκε περισσότερο από 70% σε ετήσια βάση λόγω της ικανότητάς του

     να αποτυπώστε τα θετικά στοιχεία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος εμπορευμάτων.

     - Η GGP κέρδισε 2,1 δισ. ευρώ EBIT, αντικαθιστώντας τις ρωσικές ροές με μετοχικό φυσικό αέριο ή προμήθειες από χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε και διασφαλίζοντας βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου φυσικού αερίου και LNG σε μια στενή αγορά, διασφαλίζοντας παράλληλα σταθερό και ασφαλή εφοδιασμό στους πελάτες της και διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων ;

     - Η R&M πέτυχε τις καλύτερες επιδόσεις της ποτέ με 2,2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το νεκρό σημείο το 2021, λόγω της διαθεσιμότητας των εγκαταστάσεων και της βελτιστοποίησης της παραγωγής που επιτρέπει την αποτύπωση της θετικής κατάστασης ενός ισχυρού περιβάλλοντος διύλισης και των μέτρων απόδοσης για την αντιμετώπιση της αύξησης των εξόδων κοινής ωφέλειας των εγκαταστάσεων.

     - Πληρότητα απόδοσης έναντι των λειτουργικών και χρηματοοικονομικών στόχων της με EBIT 0,34 δις € και ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 2,2 GW, παρά το δύσκολο σενάριο της αγοράς.

     - Το Versalis επηρεάστηκε από τις ανταγωνιστικές πιέσεις, την αποδυνάμωση της ζήτησης και τα υψηλότερα έξοδα κοινής ωφελείας με δείκτη φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα ζημίες €0,25 δις.

. Το προσαρμοσμένο καθαρό κέρδος του 2022 που αναλογεί στους μετόχους της Eni ήταν €13,3 δις και, σε σύγκριση με το 2021, ήταν €9 δις υψηλότερα λόγω της ισχυρής λειτουργικής απόδοσης και των υψηλότερων αποτελεσμάτων των οντοτήτων που λογίζονται στα ίδια κεφάλαια.

. Το καθαρό κέρδος του έτους 2022 που αναλογεί στους μετόχους της Eni ήταν 13,8 δισ. ευρώ και, σε σύγκριση με το 2021, προήλθε από βελτιωμένες υποκείμενες επιδόσεις εν μέρει αντισταθμισμένα από χαμηλότερα καθαρά ειδικά κέρδη, κυρίως λόγω της αξιολόγησης των αποθεμάτων.

. Το 2022 ειδικές επιβαρύνσεις αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό την παροχή περιβαλλοντικής και αποκατάστασης ύψους 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων προβλέψεων παροπλισμού 0,3 δισ. ευρώ για διυλιστήριο, χρεώσεις απομείωσης 1,1 δισ. ευρώ για περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου και χημικές μονάδες και απροσδόκητους φόρους για ενεργειακά κέρδη συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ , εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ καταβλήθηκε το 2022. Οι επιβαρύνσεις αυτές αντισταθμίστηκαν με κέρδη 2,5 δισ. ευρώ από τη συναλλαγή της Azule και 0,4 δισ. ευρώ από την εκποίηση συμμετοχής στη συγγενή της Vår Energi και από αναβαλλόμενους φόρους 1,6 δισ. ευρώ.

. Το προσαρμοσμένο EBIT του 4ου τριμήνου 2022 ήταν 3,6 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 0,2 δισ. ευρώ από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 λόγω της αναταξινόμησης της Azule Energy (δραστηριότητες Eni E&P στην Αγκόλα) σε συνδεδεμένες εταιρείες, χαμηλότερη παραγωγή υδρογονανθράκων και έκτακτα κέρδη GGP το 2021, εν μέρει αντιστάθμιση μια ισχυρή απόδοση της επιχείρησης R&M.

. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του 4ου τριμήνου 2022 που αποδίδονται στους μετόχους της Eni ήταν 2,5 δισ. ευρώ και σχεδόν 50% υψηλότερα σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, αυξημένα κατά 0,8 δισ. ευρώ λόγω των υψηλότερων αποτελεσμάτων των οντοτήτων που λογίζονται στα ίδια κεφάλαια εν μέρει ως αποτέλεσμα της Azule JV, περισσότερο από συμψηφισμό χαμηλότερο λειτουργικό κέρδος.

. Τα καθαρά κέρδη 4ου τριμήνου 2022 που αναλογούν στους μετόχους της Eni ήταν 550 εκατ. ευρώ και μειώθηκαν από παράγωγα εμπορευμάτων εύλογης αξίας 1,1 δισ. ευρώ (έναντι κέρδους 1,7 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος), απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων 0,9 δισ. ευρώ (σε σύγκριση με αναστροφές €0,5 δις το προηγούμενο έτος) και έκτακτες εισφορές φόρου αλληλεγγύης €0,7 δις, εν μέρει συμψηφισμένες με αναβαλλόμενους φόρους €1,6 δις.Όλα αυτά τα κέρδη και οι ζημίες ταξινομήθηκαν ως ειδικά στοιχεία.

. Το 4ο τρίμηνο του 2022, ο Όμιλος προσάρμοσε τις λειτουργικές ταμειακές ροές πριν από το κεφάλαιο κίνησης στο κόστος αντικατάστασης ήταν 4,1 δις €.Το 2022 έφτασε τα 20,4 δισ. ευρώ, καθαρά από φόρους 8,5 δισ. ευρώ, αύξηση 60% σε ετήσια βάση: μετά τη χρηματοδότηση οργανικού κεφαλαίου ύψους 8,2 δισ. ευρώ, αύξηση 42% σε ετήσια βάση λόγω του ισχυρότερου δολαρίου ΗΠΑ και της προγραμματισμένης δραστηριότητας μετά το lockdown, και καλύπτοντας ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, ο Όμιλος παρέδωσε οργανικό FCF €12,8 δις για την κάλυψη δραστηριοτήτων χαρτοφυλακίου, τη μείωση του καθαρού δανεισμού κατά €2 δις και την επιστροφή €5,4 δις μετρητών στους μετόχους μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών.

. Τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, η Eni κατέβαλε την πρώτη και τη δεύτερη τριμηνιαία δόση του μερίσματος 2022, ύψους 0,22 ευρώ ανά μετοχή, ύψους 1,47 δις ευρώ.Η τρίτη δόση των €0,22 ανά μετοχή θα καταβληθεί στους μετόχους στις 22 Μαρτίου 2023, που είναι η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος στις 20 Μαρτίου 2023.

. Τον Νοέμβριο, η Eni ολοκλήρωσε το ανακοινωθέν πρόγραμμα επαναγοράς €2,4 δισ., αγοράζοντας 196 εκατ. μετοχές.

. Τον Ιανουάριο του 2023, η Eni τοποθέτησε με επιτυχία το πρώτο ομόλογο που συνδέεται με τη βιωσιμότητα μεταξύ του λιανικού κοινού στην Ιταλία συνολικού ποσού €2 δις.Λήφθηκαν παραγγελίες άνω των 10 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 1 δισ. ευρώ που προσφέρθηκε αρχικά, σημειώνοντας το ιταλικό ρεκόρ για έκδοση εταιρικών ομολόγων μεμονωμένης δόσης με στόχο το λιανικό εμπόριο.Η προσφορά έκλεισε εκ των προτέρων σε μόλις 5 ημέρες, ο ελάχιστος όρος που ορίστηκε στο ενημερωτικό δελτίο.

. Ο καθαρός δανεισμός χωρίς το ΔΠΧΑ 16 στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν €7 δις, μειωμένος κατά €2 δις σε σύγκριση με τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και η μόχλευση του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 0,13, έναντι 0,20 στις 31 Δεκεμβρίου 2021.


Κύριες επιχειρηματικές εξελίξεις

Προώθηση του δορυφορικού μας μοντέλου

Το οικονομικό έτος 2022, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην επιδίωξη του ξεχωριστού δορυφορικού μοντέλου δημιουργίας αποκλειστικών οντοτήτων ικανών να έχουν πρόσβαση ανεξάρτητα στις κεφαλαιαγορές για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους και να αποκαλύψουν την πραγματική αξία κάθε επιχείρησης, επωφελούμενοι από τις τεχνολογίες, την τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες της Eni, Επιτρέποντας ταυτόχρονα στον Όμιλο να βελτιστοποιήσει τη χρηματοοικονομική του δομή:

     - Η Plenitude αύξησε σημαντικά την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ η επιχείρηση Sustainable Mobility δημιουργήθηκε για να προσφέρει λύσεις/προϊόντα με αυξανόμενη απαλλαγή από τον άνθρακα σε άτομα εν κινήσει, αξιοποιώντας κάθετα το ισχυρό δίκτυο μάρκετινγκ και τα βιοδιυλιστήρια ενσωματωθεί στην αγροτική μας επιχείρηση.

Στην E&P, αυτές οι οντότητες θα συνεχίσουν να φέρνουν νέους όγκους στην αγορά για ενεργειακή ασφάλεια, ενώ θα απελευθερώνουν πρόσθετα κεφάλαια και θα αποδίδουν μερίσματα που μας επιτρέπουν να βελτιστοποιούμε τις επενδύσεις στο χαρτοφυλάκιό μας με απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές: - Τον Αύγουστο η Azule Energy, η JV που συνδυάζει το ενεργητικό Eni και

     bp Η Αγκόλα, ξεκίνησε τις δραστηριότητές της ως ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός O&G από την Αγκόλα για να επιδιώξει ευκαιρίες ανάπτυξης και να προσφέρει πραγματική αξία στους μετόχους της.

     - Η Vår Energi είχε υψηλές επιδόσεις το 2022 και προσέφερε επιπλέον αξία στην Eni μέσω της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο της Νορβηγίας και της εισόδου νέων επενδυτών.

Τέλος, η SPAC μας, NEOA, ιδρύθηκε και εισήχθη στο κύριο χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου για να επιδιώξει έναν επιχειρηματικό συνδυασμό με στόχους που είναι έτοιμοι να επωφεληθούν από την παγκόσμια μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.


Εξερεύνηση & Παραγωγή

. Το οικονομικό έτος 2022 περίπου 750 εκατ. boe νέων πόρων προστέθηκαν στη βάση των αποθεματικών, συνεχίζοντας την παράδοση εξαιρετικών επιδόσεων εξερεύνησης.

. Αρκετές ανακαλύψεις έγιναν κοντά σε υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία και εγκαταστάσεις ως μέρος του μοντέλου μας για γρήγορη ανάπτυξη στην Αλγερία, την Αίγυπτο και το Άμπου Ντάμπι.

. Σημαντικές προσθήκες αποθεμάτων έγιναν με τα πηγάδια αξιολόγησης του υπεράκτιου κοιτάσματος πετρελαίου Ndungu στην Αγκόλα και του υπεράκτιου κοιτάσματος πετρελαίου Baleine στην Ακτή Ελεφαντοστού, επιτρέποντάς μας να αυξήσουμε σημαντικά τους εκτιμώμενους υδρογονάνθρακες και στις δύο περιπτώσεις.Το XF-002 στα ΗΑΕ και οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου Cronos off Κύπρου συνέβαλαν επίσης σημαντικά στα αποτελέσματα του έτους.Η μετέπειτα επιτυχία του Δία στην Κύπρο, που ήταν ακόμη υπό αξιολόγηση στο τέλος του έτους και του Ναργίς στην Αίγυπτο τον Ιανουάριο, επιβεβαίωσε περαιτέρω τις δυνατότητες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

. Η παραγωγή για το έτος ήταν 1.610 εκ. boe/ημέρα, μειωμένη κατά 4% λόγω απρογραμμάτιστων διακοπών και ανωτέρας βίας.

. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οι δραστηριότητες επιταχύνθηκαν στην Αλγερία και πολλά πεδία έχουν ξεκινήσει: δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου ως μέρος της νέας σύμβασης Berkine South, μόλις έξι μήνες από το κλείσιμο, και στη συνέχεια, το έργο HDLE/HDLS, στο Zemlet παραχώρηση el Arbi στη Βόρεια λεκάνη του Berkine, μόλις έξι μήνες μετά την ανακάλυψη που έγινε τον Μάρτιο.

. Τον Νοέμβριο, η πρώτη φόρτωση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που παρήχθη από το κοίτασμα φυσικού αερίου Coral, στα εξαιρετικά βαθιά νερά της λεκάνης Rovuma στη Μοζαμβίκη, μεταφέρθηκε από την εγκατάσταση του Coral Sul Floating Liquefied Natural Gas (FLNG), σηματοδοτώντας ορόσημο στην παγκόσμια επιχείρηση LNG χάρη στην ικανότητά μας να παραδίδουμε το έργο έγκαιρα και με τον προϋπολογισμό, παρά τις διακοπές της πανδημίας, ενώ λανσάρουμε τη Χώρα ως νέο σχετικό κόμβο LNG.

. Τον Νοέμβριο, άρχισαν οι κατασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή ενός δεύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 10 MW σε συνεργασία με τη Sonatrach στο συγκρότημα παραγωγής Bir Rebaa North (BRN), στη Νοτιοανατολική Αλγερία, για την απαλλαγή των υδρογονανθράκων.Μια άλλη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση σχεδιάζεται στο συγκρότημα παραγωγής Menzel Ledjmet East Project (MLE), με την κατασκευή να αναμένεται να ξεκινήσει το 2023.

. Τον Δεκέμβριο, ένα φωτοβολταϊκό εργοστάσιο στο Tataouine της Νότιας Τυνησίας, που κατασκευάστηκε από μια κοινή επιχείρηση μεταξύ της Eni και της ETAP (Entreprise Tunisienne d'Activités Pétrolières) συνδέθηκε με το εθνικό δίκτυο.Το εργοστάσιο, με εγκατεστημένη ισχύ 10 MW, αναμένεται να παρέχει πάνω από 20 GWh ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ετησίως στο πλαίσιο μιας 20ετούς Συμφωνίας Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

. Τον Δεκέμβριο, ως μέρος του έργου LNG του Κονγκό για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Eni στο τμήμα Marine XII και την υποστήριξη της ασφάλειας των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπογράφηκε μια σύμβαση με το κλειδί στο χέρι για την κατασκευή, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός πλωτού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FLNG). πλοίο χωρητικότητας 2,4 εκατ. τόνων/έτος, το οποίο θα συνδυάσει το σκάφος Tango FLNG που αγοράστηκε νωρίτερα για να επιταχύνει τα αναπτυξιακά σχέδια της Eni.Η παραγωγή LNG αναμένεται να φτάσει σε οροπέδιο δυναμικότητα 3 εκατ. τόνων/έτος το 2025.

. Τον Δεκέμβριο, η συνεργάτης μας Vår Energi ανακοίνωσε μια ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Θάλασσα του Μπάρεντς, στη Νορβηγία, με εκτιμώμενους ανακτήσιμους πόρους φυσικού αερίου της τάξης των 9-21 δισ. κυβικών μέτρων (57-132 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου).Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο, χορηγήθηκαν στο εγχείρημα δώδεκα άδειες εξερεύνησης (εκ των οποίων οι πέντε λειτουργούν) μετά τα «Βραβεία σε Προκαθορισμένες Περιοχές 2022» (APA) από το Υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας.

. Τον Δεκέμβριο, η Eni έκλεισε την απόκτηση μεριδίου 3% στο γιγάντιο έργο North Field East LNG στο Κατάρ.

. Τον Δεκέμβριο, η Eni υπέγραψε συμφωνία με τη Snam για την από κοινού ανάπτυξη και διαχείριση του έργου Ravenna Carbon Capture and Storage (CCS), το οποίο προορίζεται να συγκεντρώσει δεδομένα για την υποστήριξη της σχεδιαζόμενης κατασκευής ενός μεγάλου κόμβου CCS, ο οποίος θα αξιοποιήσει τις εξαντλημένες υπεράκτιες δεξαμενές της Eni στο η περιοχή.Η Φάση 1 του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη και από το 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η δέσμευση 25 ktons CO2που εκπέμπεται από τη μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου της Eni στο Casalborsetti (Ραβέννα), για να μεταφερθεί στη συνέχεια και να εγχυθεί σε ένα κοντινό εξαντλημένο κοίτασμα αερίου.Μέχρι το 2027, η Φάση 2 θα ξεκινήσει τη βιομηχανική κλίμακα με έγχυση αποθήκευσης έως και 4 εκατ. τόνων.

. Τον Ιανουάριο, ανακοινώσαμε την ανακάλυψη φυσικού αερίου Nargis που δεν λειτουργούσε, στην υπεράκτια Αίγυπτο.Τα νέα αποθέματα θα αναπτυχθούν με μόχλευση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της Eni.

. Τον Ιανουάριο, υπογράψαμε συμφωνία με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) για την ανάπτυξη των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου της A&E Structures, στην υπεράκτια Τρίπολη.Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2026 για να φτάσει το οροπέδιο των 750 mmscf/d, με όγκους που προορίζονται τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για την Ευρώπη μέσω του υπάρχοντος υπεράκτιου αγωγού Greenstream, αξιοποιώντας τις συνέργειες με το Mellitah Complex.Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός χερσαίου κόμβου δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).

. Τον Ιανουάριο, μερίδιο 30% για υπεράκτια εξερεύνηση Blocks 4 και 9, στον Λίβανο, που διαχειρίζεται η TotalEnergies, μεταφέρθηκε στην QatarEnergy.Η Eni θα διατηρήσει ποσοστό 35% στην επιχείρηση.


Παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου & LNG

Τον Ιανουάριο, η αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων μεταφοράς φυσικού αερίου της Eni από τη νότια διαδρομή συμφωνήθηκε με τη Snam, τον ιταλικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου, με την εκποίηση μεριδίου 49,9% στα μετοχικά συμφέροντα των θυγατρικών της Eni που διαχειρίζονται τους αγωγούς TTPC/Transmed που συνδέουν το δίκτυο της Αλγερίας με Ιταλία μέσω Τυνησίας και Μεσογείου Θάλασσας και τα σχετικά δικαιώματα μεταφοράς.Ιδρύθηκε μια νέα οντότητα «SeaCorridor» για να κατέχει τις συμμετοχές σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα ελέγχονται από κοινού από την Eni και τη Snam με ποσοστό συμμετοχής 50,1% και 49,9%, αντίστοιχα.Η Eni εισέπραξε έσοδα 405 εκατ. ευρώ.


Διύλιση & Μάρκετινγκ και Χημικά

. Τον Οκτώβριο, ένα πρώτο φορτίο φυτικού ελαίου, που παρήχθη στο γεωργοκομείο Makueni της Eni στην Κένυα, στάλθηκε στο βιοδιυλιστήριο της Eni στο Gela.Αυτή η ανανεώσιμη πρώτη ύλη θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή βιοκαυσίμων, με σεβασμό όλων των ισχυόντων προτύπων βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας, επαναχρησιμοποιώντας εγκαταλελειμμένες εκτάσεις και συμβάλλοντας ευνοϊκά στη δημιουργία και ανάπτυξη τοπικής απασχόλησης.Η παραγωγή τέτοιου βιώσιμου πετρελαίου αναμένεται να κλιμακωθεί γρήγορα σε 20.000 τόνους έως το 2023. Αυτό το έργο σηματοδοτεί την έναρξη του καινοτόμου μοντέλου της Eni για κάθετη ενσωμάτωση της αγροτικής επιχείρησης με τα βιοδιυλιστήρια της, τα οποία θα αναπαραχθούν σε ένα δίκτυο που θα ενσωματώνει άλλες αφρικανικές χώρες.  

. Τον Οκτώβριο, η Eni ολοκλήρωσε τη σταδιακή κατάργηση του φοινικέλαιου ως προμήθειας πρώτης ύλης για τα βιοδιυλιστήρια της Eni, με την πλήρη αντικατάστασή του από βιώσιμες πρώτες ύλες.

. Τον Οκτώβριο, η Eni ξεκίνησε μια μελέτη για την αξιολόγηση της οικονομικής σκοπιμότητας κατασκευής και λειτουργίας ενός βιοδιυλιστηρίου στον κόμβο του Λιβόρνο, με χωρητικότητα σχεδιασμού 500 ktonnes/έτος.

. Τον Δεκέμβριο, ξεκίνησε μια συνεργασία με την Euglena, μια κορυφαία ιαπωνική εταιρεία βιοτεχνολογίας, και την Petronas, κρατική εταιρεία πετρελαίου της Μαλαισίας, για την αξιολόγηση της οικονομικής σκοπιμότητας κατασκευής και λειτουργίας ενός συγκροτήματος βιοδιυλιστηρίων στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.Η επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί έως το 2023 με πιθανή ολοκλήρωση το 2025 και στοχευμένη ικανότητα επεξεργασίας έως 650 κτόνους/έτος βιολογικής πρώτης ύλης.Το έργο θα αξιοποιήσει το Ecofining της Honeywell UOPTMτεχνολογία διεργασίας, η οποία αναπτύχθηκε από κοινού από την Eni και τη Honeywell UOP.

. Τον Δεκέμβριο, η Versalis απέκτησε από την DSM μια τεχνολογία για την παραγωγή ενζύμων για αιθανόλη δεύτερης γενιάς που θα χρησιμοποιηθούν στο εργοστάσιο του Crescentino για την ενσωμάτωση του ιδιόκτητου Proesa®τεχνολογία για την παροχή βιώσιμης βιοαιθανόλης και χημικών προϊόντων από λιγνοκυτταρινική βιομάζα.

. Τον Δεκέμβριο, έγιναν περαιτέρω διεισδύσεις στην αγορά του Sustainable Aviation Fuel (SAF) με τη συμφωνία με την DHL Express Italy και τον SEA Group που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Μιλάνου Malpensa και Linate, για μια δοκιμή που περιελάμβανε τη χρήση του Eni Biojet, 20% σε συνδυασμό με Το JetA1 παράγεται αποκλειστικά από απόβλητα πρώτες ύλες, ζωικό λίπος και χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια.

. Τον Ιανουάριο, ως μέρος της στρατηγικής της Eni για τη δημιουργία αποκλειστικών οχημάτων για την επιτάχυνση της απαλλαγής από τον άνθρακα του χαρτοφυλακίου πελατών του Ομίλου (εκπομπές Scope 3), η Eni Sustainable Mobility καθιερώθηκε ως αυτόνομη επιχείρηση. Αυτή η κάθετα ολοκληρωμένη οντότητα θα υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση της Eni συνδυάζοντας την προσφορά ολοένα και πιο βιώσιμων καυσίμων και προηγμένων υπηρεσιών στους αυτοκινητιστές στην Ιταλία και την Ευρώπη, αξιοποιώντας ένα δίκτυο 5 χιλιάδων πρατηρίων καυσίμων, τα οποία θα αναβαθμιστούν για να υποστηρίξουν την ηλεκτρική και την κινητικότητα με βάση το υδρογόνο. Η Eni Sustainable Mobility θα διαχειρίζεται τα λειτουργικά βιοδιυλιστήρια της Eni, την επιχείρηση βιομεθανίου και θα συνεχίσει την ανάπτυξη νέων έργων, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Livorno και στο Pengerang στη Μαλαισία, τα οποία βρίσκονται υπό αξιολόγηση.

. Τον Φεβρουάριο, η Eni Sustainable Mobility σύναψε οριστικές συμφωνίες με την PBF για να συνεργαστεί σε μια κοινοπραξία 50-50, St. Bernard Renewables LLC (SBR), για το υπό κατασκευή βιοδιυλιστήριο στη Λουιζιάνα (ΗΠΑ).Η συμφωνία, η οποία υπόκειται σε συνήθεις όρους κλεισίματος, προβλέπει ότι η θυγατρική της Eni, Eni Sustainable Mobility, θα έχει συνεισφορά κεφαλαίου ύψους 835 εκατομμυρίων δολαρίων και θα παρέχει τεχνογνωσία στις εργασίες βιοδιυλισμού. Η έναρξη λειτουργίας του βιοδιυλιστηρίου αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2023, με στόχο την ικανότητα επεξεργασίας περίπου 1,1 εκατ. τόνων/έτος πρώτων υλών για την παραγωγή κυρίως HVO Diesel.


Πληρότητα και δύναμη

. Τον Οκτώβριο, το αιολικό πάρκο El Monte ισχύος 104,5 MW στην ισπανική περιοχή Castilla La Mancha, άρχισε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.Η μονάδα θα παράγει περίπου 300 GWh/έτος, που ισοδυναμεί με την εγχώρια κατανάλωση 100.000 νοικοκυριών.

. Τον Οκτώβριο, οριστικοποιήθηκε η διάθεση του 20% της Plenitude στα υπεράκτια αιολικά έργα της Dogger Bank στη νορβηγική κοινοπραξία Vårgrønn που ασχολείται με την ανάπτυξη μιας επιχείρησης αιολικής ενέργειας.Με βάση τη συμφωνία των μετόχων, η HitecVision αύξησε το ποσοστό ιδιοκτησίας της από 30,4% σε 35% μέσω εισφοράς σε μετρητά.

. Τον Δεκέμβριο, η Plenitude ολοκλήρωσε την 100% εξαγορά της PLT (PLT Energia Srl και SEF Srl και οι αντίστοιχες θυγατρικές και θυγατρικές τους), ενός ολοκληρωμένου ιταλικού ομίλου με εγκατεστημένη ισχύ 0,3 GW ήδη σε λειτουργία, 0,1 GW υπό κατασκευή, 1,2 GW έργων υπό κατασκευή ανάπτυξη (κυρίως αιολική ενέργεια) τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία.Επιπλέον, ο Όμιλος PLT προμηθεύει επίσης ένα χαρτοφυλάκιο 90.000 πελατών στην Ιταλία.

. Τον Δεκέμβριο, η Plenitude υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του φωτοβολταϊκού σταθμού Kellam ισχύος 81 MW που βρίσκεται στο Τέξας των ΗΠΑ, αυξάνοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στη χώρα στα 878 MW.

. Τον Ιανουάριο, η Plenitude υπέγραψε συμφωνία με το Simply Blue Group για την κοινή ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων στην Ιταλία.Τα δύο πρώτα έργα, το «Messapia» στην υπεράκτια Απουλία και το «Krimisa» στην υπεράκτια Καλαβρία, έχουν ήδη υποβληθεί για έγκριση στις αρμόδιες αρχές, με ισχύ σχεδιασμού 1,3 GW και 1,1 GW, αντίστοιχα.

. Τον Ιανουάριο, η Plenitude ξεκίνησε την παραγωγή στο «Golden Buckle Solar Project» ισχύος 263 MW στην κομητεία Μπραζόρια του Τέξας.Η ετήσια μέση παραγωγή ηλιακής ενέργειας αναμένεται να κυμαίνεται από 400 έως 500 GWh.


Απανθρακοποίηση και Βιωσιμότητα

. Τον Οκτώβριο, δύο έργα από την Eni και την Enel Green Power για την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου εγκρίθηκαν ως δικαιούχοι δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο του IPCEI Hy2Use, μιας πρωτοβουλίας που υποστηρίζεται από την ΕΕ για την υποστήριξη της ανάπτυξης μιας αλυσίδας αξίας υδρογόνου.Δύο ηλεκτρολύτες ισχύος 20 MW και 10 MW θα λειτουργούν αντίστοιχα στο βιοδιυλιστήριο της Eni στη Gela της Σικελίας και στο κοντινό διυλιστήριο πετρελαίου της Eni στον Τάραντα, και οι δύο έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούν το PEMτεχνολογία (μεμβράνη ηλεκτρολυτών πολυμερούς).

. Τον Οκτώβριο, η Commonwealth Fusion Systems, της οποίας η Eni είναι ο κύριος μέτοχος, επιλέχθηκε μετά από διαγωνισμό από την Αρχή Ατομικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για να υποστηρίξει τις εργασίες στο σύστημα μαγνητικού περιορισμού για το Spherical Tokomak της UKAEA για την παραγωγή ενέργειας.

. Το τρίμηνο η Eni κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ 30 εταιρειών στον ευρωπαϊκό τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Moody's ESG Solutions λόγω των προηγμένων δυνατοτήτων της στη διαχείριση κινδύνων ESG.Η βαθμολογία ESG της Eni βελτιώθηκε και παραμένει στην κατηγορία Advanced.

. Τον Νοέμβριο, η Eni υπέγραψε συμφωνία με τη Leonardo για την κοινή ανάπτυξη πρωτοβουλιών βιωσιμότητας και καινοτομίας, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής μετάβασης και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες δραστηριότητες των δύο εταίρων.

. Τον Νοέμβριο, η Eni υπέγραψε συμφωνία με την Autostrade per l'Italia και τη CDP για την από κοινού ανάπτυξη πρωτοβουλιών με στόχο την αναβάθμιση της ιταλικής υποδομής αυτοκινητοδρόμων αυξάνοντας την προσφορά προϊόντων για βιώσιμη κινητικότητα και άλλες λύσεις απαλλαγής από τον άνθρακα.

. Τον Νοέμβριο, η Eni υπέγραψε αρκετές συμφωνίες με την κυβέρνηση της Ρουάντα για την από κοινού ανάπτυξη πρωτοβουλιών στους τομείς της γεωργίας, της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, της υγείας και της τεχνολογίας. Αυτή η συνεργασία στοχεύει να υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση προωθώντας την παραγωγή σπόρων υψηλής ποιότητας κατάλληλων για αγρο-πρώτες ύλες, για την παραγωγή βιοκαυσίμων στο βιοδιυλιστήριο της Eni.Θα δημιουργήσει επίσης πρωτοβουλίες πίστωσης άνθρακα και θα υποστηρίξει αναπτυξιακές υποδομές και υπηρεσίες για την υγεία και την εκπαίδευση των τοπικών κοινοτήτων.

. Τον Νοέμβριο, η Eni υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Bonifiche Ferraresi για να αξιολογήσει την ανάπτυξη μιας αγροτικής επιχείρησης στην Ιταλία, όχι σε ανταγωνισμό με την τροφική αλυσίδα, αναζωογονώντας εγκαταλελειμμένες και υποβαθμισμένες εκτάσεις και προωθώντας βιώσιμες πρακτικές, για την παραγωγή καλλιεργειών που θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοκαυσίμων.  

. Τον Ιανουάριο, η Eni υπέγραψε στρατηγικές συμφωνίες με τη Sonatrach επιβεβαιώνοντας τον κοινό στόχο της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας και της επιτάχυνσης της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.Οι δύο εταίροι συμφώνησαν στον εντοπισμό και την επιδίωξη κοινών ευκαιριών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω πρωτοβουλιών ενεργειακής απόδοσης, ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έργα πράσινου υδρογόνου και έργα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, για την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας και μιας βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης πιθανών μέτρων για τη βελτίωση της ικανότητας εξαγωγής ενέργειας της Αλγερίας στην Ευρώπη.

Outlook 2023

Η Εταιρεία θα εκδώσει τους χρηματοοικονομικούς και λειτουργικούς της στόχους για το 2023 και τα στρατηγικά της σχέδια σε μια ημέρα κεφαλαιαγορών που έχει προγραμματιστεί σήμερα στις 13:00 CET. Ένα δελτίο τύπου που θα συνοψίζει τη στρατηγική και τους στόχους του Ομίλου θα εκδοθεί την ίδια ημέρα και θα διαδοθεί μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας (eni.com) και άλλων δημόσιων καναλιών, όπως απαιτείται από τα ισχύοντα πρότυπα εισαγωγής.


Από το eni.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου